Video O scrisoare primită înainte de Crăciun i-a schimbat viaţa şi l-a făcut faimos în America. Damian Drăghici: „Iniţial, am crezut că-i o glumă şi am aruncat-o”

Omul ăsta a fugit de-a rupt pământul de România. A cerşit în Grecia cu naiul. A cucerit Berkeley. A trecut prin infernul drogului, băutului, ispita femeilor. Uite-l! Este Drăghici. Damian Drăghici. Cel care a făcut în scăldătoare de-l invidiază toată rromanitatea.

5576 afișări

Europarlamentar acum. Îi place rromului să protesteze?

Nu, rromului nu-i place să protesteze. Eu pot să stau cinci ani de zile în Parlamentul European şi să rezolv... cu paşi foarte mici să fac câteva lucruri, să mişc, pentru că nu e uşor, că nu e pe agendă o prioritate. Zic, dacă voi veniţi în piaţă, în faţa Parlamentului şi staţi trei zile, rezolv în trei zile şi putem să negociem cu ei ce s-a făcut în 200 de ani. Sandwich-urile cine o să le plătească? În orice caz nu spun că e vina doar a rromilor sau doar vina europenilor. Este cumva vină o comună şi într-un fel trebuie să încercăm noi, cei care suntem mai educaţi, noi, cei care suntem într-o poziţie convenabilă oarecum să-i integrăm, adică prin educaţie. Oricum, când eram artist făceam mai multe decât europarlamentar. Acum politicienii te văd de-al lor.

”Mă bătea mama cu mătura”

Din familia lui Fănică Luca sunt, şi a lui Fărâmiţă Lanbru şi a lui Romica Puceanu. Toată lumea la mine în familie mea erau lăutari. Nimeni nu avea dreptul să facă nimic altceva, nu avea voie. Mama spunea: „Maică, stai şi studiezi şi devii lăutar sau ieşi la colţ şi ajungi ca verii tăi la puşcărie”. Mă bătea cu mătura ca să stau în casă să studiez. Cântam la nunţi cu toba, pe la restaurante şi la 18 ani am decis să fug din ţară, în urma faptului că eu de la 15 la 18 ani am aplicat de vreo cinci sau şase ori să plec cu ansamblul Ciocârlia în turneu şi nu mi se dădea viză.

Fuga

Nenorocire, cu Ceauşescu, o să murim cu toţii. Asta era în 89, cu şase luni înainte de revoluţie. M-am urcat în tren, m-am dus la Severin şi am trecut şase zile şi şase nopţi. Dumnezeu m-a ajutat să trec pentru că a dat o ploaie în prostie, n-am văzut în viaţa mea. Am fugit de-am rupt şi după aia îmi era atât de frică că nici nu mai întorceam capul. Cam asta era. Şi-am mers doar noaptea şi ziua nu mergeam. Sub geacă era naiul. Naiul s-a şi rupt în trei bucăţi, s-a făcut praf. Am mâncat mere şi ce puteam să găsesc pe-acolo. Aveam un ceas la mine Pobeda, care era de la mama, un ceas care s-a spart, s-a făcut bucăţi. Am trecut în Grecia, iar prin ajutorul lui Dumnezeu şi în Grecia am ajuns în Salonic, m-a oprit un tip cu un tir. Credea că sunt albanez sau sârb.

Grecia primul an de cerşit

Cântam pe stradă pentru bani. Asta era modalitatea prin care puteam să mănânc o bucată de pâine, după care am învăţat să cânt la orgă. Mi-a spus unul, zice: „Tu toată viaţa ta vrei să cânţi pe străzi?” Am început să cânt cu orga şi am ajuns după aia, după câţiva ani să cânt cu orga, să cânt la Bouzouki, cu cei mai mari cântăreţi din Grecia şi pe nişte bani chiar foarte ok, dar nu-mi plăcea sentimentul că eram iarăşi ca un lăutar

Berkely

A urmat Demisia şi Conservatorul în Grecia pentru jazz. După trei ani de zile de Conservator au venit cei de la Berkely în Atena şi am putut să dau un examen pentru o echipă de profesori. La vreo trei săptămâni de zile, înainte de Crăciun, primesc o scrisoare, mă uit pe ea: Domnul Damian Drăghici aţi câştigat o bursă integrală şi felicitări şi nu ştiu ce. Grecii sunt la fel ca românii, făceau nişte glume de-astea proaste. Şi-am luat-o şi-am aruncat-o. M-au sunat ăia de la Conservator: Tu ştii că ai bursă integrală? Am înnebunit, vă daţi seama. Am absolvit în America. Magna Cum Laude. A venit succesul.

Admiratoarele?

Acuma nu mai sunt cu admiratoare că sunt şi eu om însurat. Eram pe timpuri, acuma nu mai sunt. Am albit, m-am îngrăşat, a trecut vremea sex - symbolului. A fost o perioadă a mea înainte să mă întorc după aia în România... Ţin şi post. Pentru un artist asta este o tentaţie foarte mare şi sunt câteva lucruri care se ştie că sunt de obicei probleme cu artiştii, asta cu fetele, băutura, fumatul şi drogurile, astea trei - patru lucruri care sunt nişte vicii la toţi artiştii care...Personal am avut probleme cu alcoolul până la vreo treizeci şi ceva de ani. Mulţumesc lui Dumnezeu s-a liniştit. M-am însurat acum cinci ani de zile. Sunt om cuminte. Nu mai beau, nu mai fumez, am fost trei ani de zile vegan. Soţia mea o iubesc foarte mult, n-o spun la mişto. E o femeie extraordinară, în primul rând să stea cu mine, la cât de nebun sunt şi cred că e vorba de un echilibru, să găseşti un echilibru între cele două.

E ciudă pe Damian

Zic rromii, uite, şi-a depăşit condiţia. De obicei 90% din ei spun aşa... există trei fraze de bază: 1. Are miru-n frunte 2. Steaua de la Dumnezeu şi 3. A făcut caca în scăldătoare. Doar ştii fraza, expresia asta, da...Deci nu există muncă sau cumva obiective, realizări sau plan. Totul este cumva prolific, ceva s-a întâmplat de la Divinitate. Am fost norocos. Asta este opinia lor, dar dacă nu munceşti, dacă nu te lupţi, nu faci nimic în viaţă.

De curând, Damian Drăghici a lansat ”The American Dream Album”,  13 piese celebre de jazz din repertoriul unor artişti precum Charlie Parker, John Coltrane, Chick Corea sau Keith Jarrett - toate interpretate la nai. Pe acest album, Damian Drăghici cântă alături de artişti internaţionali din prima linie a genului, printre care Michel Camilo, Chris Botti, Stanley Clarke, Arturo Sandoval, Frank Gambale, Eddie Daniels, Dave Weckl şi Vinnie Colaiuta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici