O somptuoasă cramă romană antică a fost descoperită la ruinele Vilei Quintilii de lângă Roma

O somptuoasă cramă romană antică a fost descoperită la ruinele Vilei Quintilii de lângă Roma. Locaţia includea săli de mese luxoase, cu vedere la fântâni din care ţâşnea vinul.

1274 afișări
Imaginea articolului O somptuoasă cramă romană antică a fost descoperită la ruinele Vilei Quintilii de lângă Roma

Sursa foto: Twitter/Visit Rome

Dintre toate ruinele romane care populează ceea ce este acum un peisaj plăcut de pini şi pajişti, sub privirea îndepărtată a Dealurilor Alban, Vila Quintilii este poate cea mai impresionantă - aproape un oraş în miniatură, acoperind până la 24 de hectare.

Aflată pe străvechea Cale Appia, în timp ce aceasta se întinde spre sud-est de Roma, vila avea propriul teatru, o arenă pentru curse de care şi un complex de băi cu pereţi şi podele căptuşite cu marmură somptuoasă, scrie The Guardian.

Povestea vilei, ale cărei origini se află în secolul al II-lea d.Hr., a devenit şi mai impresionantă odată cu descoperirea unei crame complexe de o somptuozitate fără egal în lumea romană.

Crama includea o serie de săli de mese luxoase, cu vedere spre fântânile cu vin proaspăt. Existau, de asemenea, zone căptuşite cu marmură, unde muncitorii călcau în picioare fructele proaspăt culese, în timp ce împăratul privea, probabil, în timp ce se ospăta cu suita sa.

Vinăria, aflată dincolo de limitele oraşului Roma din antichitate, era amplasată în ceea ce a fost cândva un peisaj de livezi şi terenuri agricole, presărat cu morminte monumentale - şi cu vilele celor foarte bogaţi.

"Vila Quintilii a fost un mini-oraş uimitor completat de o cramă de lux pentru ca împăratul însuşi să îşi satisfacă tendinţele bahice", a declarat arheologul Dr. Emlyn Dodd, director adjunct la British School at Rome şi expert în producţia de vinuri antice. El a publicat descoperirile arheologilor într-un articol pentru revista ştiinţifică Antiquity.

Descoperirea vechii crame romane a venit din întâmplare, când arheologii de la ministerul italian al culturii încercau să găsească unul dintre punctele de plecare pentru arena vilei. Pista de curse de care a fost construită de împăratul Commodus, care a domnit între anii 177-192 d.Hr. S-a dovedit că vinăria de mai târziu a fost construită peste una dintre aceste porţi de start.

Commodus, cunoscut pentru violenţa sa, a fost cel care i-a ucis pe proprietarii iniţiali ai vilei, fraţii Quintilii, în 182-3 d.Hr. După aceea, conducătorii imperiali au devenit proprietarii personali ai complexului, extinzându-l şi modificându-l de-a lungul secolelor.

Faptul că numele Gordian este imprimat pe o vastă cuvă de colectare a vinului înseamnă că, probabil, împăratul fie a construit crama, fie a renovat-o. Acesta ar fi aproape sigur Gordian al III-lea, ceea ce oferă o dată de 238-244 d.Hr., deoarece primul şi al doilea împărat cu acest nume au domnit doar câteva zile.

După ce erau călcaţi, strugurii zdrobiţi erau duşi la cele două prese mecanice, cu un diametru de 2 metri, care se aflau în apropiere. Mustul de struguri rezultat era apoi trimis în trei fântâni, care ţâşneau din nişe semicirculare amplasate în peretele curţii. De fapt, existau cinci fântâni, cu două guri exterioare care produceau apă.

Mustul, după ce se scurgea în cascadă din fântâni, se vărsa apoi de-a lungul unor canale deschise în vaste dolia, sau vase de depozitare din ceramică, înfipte în pământ - o tehnică standard de vinificaţie în Roma antică, deoarece acestea creau un micro-mediu stabil în care avea loc fermentarea.

Săli de mese acoperite, cu intrări largi şi deschise, erau amplasate pe trei laturi ale acestei curţi deschise. Ipoteza lui Dodd este că aici împăratul s-ar fi ospătat şi s-ar fi bucurat de întregul spectacol teatral al producţiei de vin.

Doar una dintre aceste săli de mese este dezgropată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici