Video O vioară Stradivarius, descoperită la 35 de ani după ce a fost furată - VIDEO

O vioară Stradivarius care a aparţinut unui violonist virtuoz, Roman Totenberg, a fost descoperită la 35 de ani după ce a fost furată din biroul acestuia.

1260 afișări

Vioara a "dispărut" din biroul lui Roman Totenberg în 1980, în timp ce artistul participa la o întâlnire cu admiratorii săi, după un concert, informează bbc.com.

Instrumentul muzical a reapărut în luna iunie, atunci când o femeie a dorit să îl evalueze, după ce îl moştenise de la soţul ei. Experţii în evaluarea instrumentelor muzicale au alertat imediat autorităţile.

Viorile create de Antonio Stradivari sunt considerate unele dintre cele mai bune instrumente muzicale din lume şi valoarează milioane de dolari.

Roman Totenberg era un copil-vedetă în ţara lui natală, Polonia, iar părinţii lui au cumpărat acea vioară în 1943 cu suma de 15.000 de dolari (peste 200.000 de dolari în zilele noastre).

A fost singurul instrument la care Roman Totenberg a cântat până când vioara i-a fost furată. Artistul a continuat totuşi să cânte şi după acel furt, până în jurul vârstei de 90 de ani. Din păcate, Roman Totenberg nu a mai trăit pentru a-şi recupera vioara Stradivarius. El a murit pe 8 mai 2012 la vârsta de 101 ani.

Fiica lui, Nina, a fost informată despre această descoperire de un agent FBI.

Vioara s-a aflat în ultimii ani în posesia fostei soţii a lui Philip S. Johnson, care a murit în 2011.

Potrivit necrologului său oficial, Philip S. Johnson a fost "un violonist notabil timp de 40 de ani". Nina Totenberg spune că Philip S. Johnson se afla în apropiere de biroul tatălui ei în momentul comiterii furtului.

Procuratura americană spune că nu va formula acuzaţii oficiale.

Vioara va fi predată familiei Totenberg, care a spus că o va vinde unui violonist profesionist.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici