Oraşul Linz, capitală culturală europeană în 2009, este afectat de criza mondială

Organizatorii evenimentelor culturale din Linz, una din cele două capitale culturale europene din 2009, au anunţat că vor anula un proiect ce consta în amenajarea unui complex cu sculpturi, din cauza lipsei mijloacelor financiare, o consecinţă a crizei economice mondiale, informează AFP.

27 afișări

Proiectul intitulat "Muntele sacru", ce constă în 20 de sculpturi, ar fi trebuit realizat în Pöstlingberg - o colină ce domină oraşul Linz -, din 15 iunie până la 15 septembrie.

Organizatorii nu au putut să obţină cei 850.000 de euro necesari acestui proiect, din cauza faptului că veniturile municipalităţii austriece au fost mai mici decât cele prevăzute.

"Îmi pare rău. E dureros să se întâmple acest lucru, când «Linz-2009» merge bine", a declarat Martin Heller, directorul programului cultural, adăugând, totuşi, că artiştii vor fi plătiţi.

El a precizat cu această ocazie că celelalte programe artistice, ce vor fi organizate în spaţiile publice, nu vor fi anulate.

Conceput de elveţianul Martin Heller şi cu un buget de 68 de milioane de euro, programul cultural Linz-2009 include 220 de evenimente, ce se vor desfăşura pe parcursul întregului an, în special în colaborare cu festivalul local de artă video, Ars Electronica.

În 2009, Linz împarte statutul de capitală culturală europeană cu oraşul Vilnius din Lituania.

În 2008, statutul de capitale culturale europene a fost deţinut de Liverpool (Marea Britanie) şi Stavanger (Norvegia). Viitoarele capitale culturale europene vor fi: în 2010 - Essen (Germania), Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia), iar în 2011 - Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia).

În 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, peste 30 de oraşe au deţinut acest titlu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici