Oscarul, cel mai râvnit trofeu

Deşi măsoară doar 33 de centimetri, cântăreşte 3,85 kilograme şi poartă un nume bizar, statueta Oscar, ce reprezintă un bărbat chel cu alură de culturist care înfige o sabie într-o bobină de film, rămâne cel mai râvnit trofeu oferit de cinematografia americană.

73 afișări
Imaginea articolului Oscarul, cel mai râvnit trofeu

Oscarul, cel mai râvnit trofeu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Celebra statuetă ce va fi decernată duminică seară, la Hollywood, în nord-vestul oraşului Los Angeles, a văzut lumina zilei în 1929, la doi ani de la fondarea Academiei americane de film de către patronul studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer.

Concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi sculptată de George Stanley, statueta este placată cu cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate. Fiecare statuetă costă 18.000 de dolari.

Există 24 de categorii de premii, dar Academia de film americană realizează în fiecare an 50 de statuete, în eventualitatea în care mai multe categorii vor avea câştigători multipli.

Din 1929 şi până în prezent, au fost decernate 2.701 trofee. La bază, fiecare statuetă are gravat un număr de serie, iar o mică plachetă conţine textul următor: "Statueta nu poate fi vândută, transmisă sau transferată (...) fără să fie oferită mai întâi Academiei".

Academia americană, care are prin contract dreptul de preempţiune asupra statuetelor, pentru suma de 10 dolari, a obţinut câştig de cauză, în 2008, în procesul intentat de moştenitorii vedetei filmului mut Mary Pickford, care voiau să vândă unul dintre trofeele cucerite de celebra actriţă americană.

În 1993, premiul Oscar câştigat, în 1945, de actriţa Joan Crawford, pentru rolul din filmul "Mildred Pierce", a fost achiziţionat la licitaţie pentru suma de 68.500 de dolari.

În schimb, premiul Oscar primit de Orson Welles, în 1941, pentru cel mai bun film din cariera sa, "Cetăţeanul Kane", nu şi-a găsit cumpărător, în decembrie 2007, când a fost scos la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's la New York.

Statueta primită de Welles pentru scenariul scris în colaborare cu Herman Mankiewicz a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 800.000 şi 1,2 milioane de dolari.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din cauza penuriei de metale, Academia de film americană a decis ca statuetele să fie confecţionate din ipsos vopsit.

Procedura de atribuire a statuetelor este supusă unor reguli complexe: prima etapă este de nominalizare, în timpul căreia cei 5.810 de membri ai colegiului electoral al Academiei se grupează pe specializări şi aleg prin vot finaliştii pentru fiecare categorie de premii.

Urmează votarea câştigătorilor, la care participă toţi membrii colegiului electoral, indiferent de specializare. Actorii, în număr de aproximativ 1.250, constituie grupul cel mai influent din colegiul electoral.

Numele oficial al statuetei este "Premiul Academiei pentru merit" dar, potrivit legendei, o secretară a Academiei a botezat-o Oscar pentru că semăna cu un unchi de-al ei cu acest nume.

Alte surse atribuie originea numelui actriţei Bette Davis (1908 - 1989), care a numit statueta astfel în onoarea primului său soţ, muzicianul Harmon Oscar Nelson.

Gala premiilor Oscar 2009 va fi transmisă, în direct şi în versiune originală nedublată, luni, 23 februarie, de la ora 3.00, la HBO România.

Citeşte şi:

"Slumdog Millionaire", marele favorit la Oscar

Discursuri memorabile la Oscar

Un Oscar poate distruge cariera unui actor

Lista completă a nominalizărilor la premiile Oscar 2009

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici