Pasiunea pentru operă, comparată cu dragostea la prima vedere

Iubitorii muzicii de operă au declarat că pasiunea lor pentru această formă de artă este ca dragostea la prima vedere, debutând cu un sentiment copleşitor şi exploziv, potrivit unui studiu american, publicat recent în revista Qualitative Sociology.

39 afișări
Imaginea articolului Pasiunea pentru operă, comparată cu dragostea la prima vedere

Imagine din spectacolul "Manon Lescaut" de la Opera Naţională Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorul Claudio Benzecry, profesor de sociologie la Universitatea din Connecticut, a urmărit stagiunile din perioada 2002 - 2005 susţinute de Colon Opera House din Buenos Aires şi i-a intervievat pe pasionaţii de operă, prezenţi la aceste spectacole.

În încercarea lui de a descoperi modul în care fanii îşi dezvoltă pasiunea pentru muzica de operă, cercetătorul american s-a axat pe segmentul clasei de mijloc, cu venituri modeste, format din persoane care nu au beneficiat de o educaţie muzicală în copilărie.

Claudio Benzecry a declarat că cele mai multe dintre persoanele intervievate au descris puternica atracţie pe care au simţit-o prima oară când au fost la operă ca fiind un sentiment exploziv, cu efecte fizice intense şi de lungă durată, destul de asemănătoare cu cele resimţite în cazul dragostei la prima vedere.

După această "explozie" a urmat procesul de învăţare, prin care fanii operei au avut nevoie de mai mulţi ani pentru a descoperi cum să aprecieze această formă de artă.

"Fanii sunt vrăjiţi încă de atunci când sunt nişte necunoscători, înainte de a dispune de un «dispozitiv» activ de interpretare a acestei experienţe şi înainte de a intra în cercul de prieteni care să îi ajute să înţeleagă şi să le spună cum să decodeze muzica de operă", a declarat specialistul american.

"Învăţarea prin interacţiuni nu se întâmplă la începutul procesului, cum se credea, ci este o continuare logică şi îi ajută să îşi modeleze atracţia iniţială", a concluzionat Claudio Benzecry.

Potrivit acestui studiu, există trei feluri în care fanii învaţă anumite lucruri despre operă, toate cele trei metode implicând contacte cu alte persoane pasionate de muzica de operă.

În primul rând, ei învaţă, neoficial, atunci când ajung la operă, momentele în care au voie să vorbească cu celelalte persoane, în timpul pauzelor dintre actele muzicale.

În al doilea rând, fanii învaţă mai multe lucruri legate de operă, de această dată pe cale oficială, prin participarea la cursuri, prelegeri şi conferinţe organizate pe această temă.

În al treilea rând, fanii învaţă şi dobândesc comportamentul corect pe care trebuie să îl adopte la operă, precum momentul în care trebuie să aplaude sau momentul în care poate să fluiere, de la fanii cu mai multă experienţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici