Persecutarea lui Chaplin în SUA, un precedent pentru cazul Polanski

Charlie Chaplin a fost persecutat, în Statele Unite, pentru preferinţele sale sexuale - el fiind atras de adolescente -, ceea ce creează un precedent pentru cazul regizorului Roman Polanski, informează Le Temps.

35 afișări
Imaginea articolului Persecutarea lui Chaplin în SUA, un precedent pentru cazul Polanski

Persecutarea lui Chaplin în SUA, un precedent pentru cazul Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chaplin era persecutat pe teritoriul american pentru sexualitatea sa "deviantă" şi pentru ideile de stânga, motiv pentru care, în cele din urmă, a părăsit Statele Unite şi s-a refugiat în Elveţia.

Charlie Chaplin a fost supus oprobriului public din cauza gusturilor sale în materie de femei, el preferând fetele extrem de tinere.

Încă de la prima sa dragoste, Hetty Kelly, care avea 15 ani atunci când Chaplin avea 19, celebrul actor şi regizor nu a încetat să fie atras de adolescente, lucru care i-a cauzat o serie de probleme judiciare.

Cea mai celebră întâmplare legată de viaţa sexuală a lui Chaplin a fost reprezentată, în 1927, de divorţul acestuia de Lita Grey, pe care o lăsase însărcinată când aceasta abia împlinise 16 ani.

La momentul respectiv, întreaga avere şi toate bunurile regizorului au fost blocate, dezvăluirile privind sexualitatea sa "deviantă" multiplicându-se la tribunal.

Presa de scandal l-a asaltat şi autorităţile încercau să îi facă probleme din considerente fiscale.

În cele din urmă, Charlie Chaplin i-a dat Litei Grey aproape un milion de dolari, plătind aceeaşi sumă şi pentru cheltuielile de judecată.

În cele din urmă, sătul de atitudinea americană, omul de cinema a plecat din Statele Unite în 1952 şi s-a refugiat în Elveţia. El nu a revenit în Statele Unite decât în 1972, când a primit un Oscar.

În prezent, regizorul franco-polonez Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, se află în arest, în Elveţia, ca urmare a unor acuzaţii de abuz sexual datând din 1977.

Autorităţile americane îl urmăresc pe regizorul peliculelor "Rosemary's Baby", "Chinatown" şi "The Pianist" de peste 30 de ani, după ce acesta a fugit din SUA, în 1978, înainte de a se da sentinţa într-un proces în care era acuzat că ar fi întreţinut "relaţii sexuale ilegale" cu o fată de 13 ani. Cineastul ar putea fi extrădat în SUA în următoarele 40 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici