Peste 100.000 de spectatori la concertul U2 de la festivalul Glastonbury

Peste 100.000 de spectatori au înfruntat ploaia, frigul şi noroiul pentru a urmări, vineri, concertul susţinut de trupa U2 la Glastonbury, un eveniment care a marcat prima apariţie a muzicienilor irlandezi la renumitul festival muzical din Marea Britanie.

180 afișări
Imaginea articolului Peste 100.000 de spectatori la concertul U2 de la festivalul Glastonbury

Peste 100.000 de spectatori la concertul U2 de la festivalul Glastonbury (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trupa irlandeză urma să fie unul dintre capetele de afiş ale festivalului Glastobury la ediţia din 2010, dar a fost nevoită să îşi anuleze concertul, din cauza unei intervenţii la spate pe care suportat-o Bono, solistul grupului.

La ediţia din acest an, aşa cum anunţase anterior presa britanică, organizatorii festivalului s-au confruntat cu un mic protest iniţiat de organizaţia The Art Uncut, care a dorit să critice decizia trupei irlandeze de a muta din Irlanda în Olanda, din motive fiscale, sediul general al companiei U2 Limited, care administrează o parte din averea trupei irlandeze.

Acest protest nu a reuşit însă să capteze atenţia publicului, cei mai mulţi dintre spectatori alegând să cânte alături de U2 unele dintre cele mai renumite piese ale trupei, precum "Sunday, Bloody Sunday" şi "Where The Streets Have No Name".

"Îmi pare rău că a trebuit să ne anulăm concertul de anul trecut din motive medicale", a declarat Bono pe scenă. "Aceasta este o ocazie foarte specială pentru noi - nu facem acest lucru prea des", a adăugat muzicianul irlandez.

Trupa U2 se află la mijlocul turneului mondial de promovare a celui mai recent album al ei - un turneu care a doborât recordurile de încasări obţinute de o trupă, devenind cel mai profitabil turneu mondial din istorie - şi acceptă foarte rar să cânte la festivaluri muzicale.

Organizaţia militantă The Art Uncut anunţase anterior că doreşte să îi "facă de ruşine" pe Bono şi pe colegii lui de trupă, atrăgând atenţia asupra "manevrelor" lor fiscale, şi a ridicat deasupra spectatorilor prezenţi la Glastonbury un uriaş balon alb pe care era inscripţionat mesajul "U Pay Tax 2?" (Şi tu plăteşti taxe?).

Unul dintre membrii acestei organizaţii a purtat un tricou pe care scria "Bono Pay Your Tax" (Bono, plăteşte-ţi taxele), însă gestul lui abia a fost remarcat de majoritatea spectatorilor prezenţi la eveniment.

Organizaţia The Art Uncut susţine că Bono, un renumit militant contra sărăciei, ar trebui să îşi plătească toate impozitele în ţara lui natală, în special în această perioadă de recesiune.

Alţii consideră însă că trupa irlandeză are dreptul să îşi plătească taxele şi impozitele în orice ţară doreşte şi că Bono participă mai mult ca oricare altă vedetă mondială la campaniile contra sărăciei şi bolilor.

Înainte de concertul trupei irlandeze, grupul Radiohead şi-a făcut o apariţie surpriză pe scena festivalului de la Glastonbury, unde a interpretat câteva piese de pe cel mai recent album al ei, intitulat "King of Limbs", dar şi alte piese mai cunoscute.

În cursul după-amiezei de vineri, atmosfera a fost încinsă de spectacolul susţinut de legendarul muzician de blues B.B. King, în vârstă de 85 de ani, care a interpretat multe dintre piesele care l-au făcut celebru, inclusiv cântecul "Every Day I Have the Blues".

Cei mai mulţi dintre spectatorii prezenţi la Glastonbury au purtat cizme de cauciuc pentru a se proteja de noroiul creat de ploile abundente care au căzut în Marea Britanie în ultimele zile.

Organizatorii festivalului au aruncat din elicopter deasupra fermei unde este organizat evenimentul multe baloturi din paie, cu scopul de a-i ajuta pe spectatori să se deplaseze mai uşor, însă eforturile lor au fost zădărnicite de ploaia care a căzut aproape fără oprire, vineri.

Trupa britanică Coldplay este capul de afiş al zilei de sâmbătă, iar cântăreaţa americană Beyonce este headliner-ul zilei de duminică, care va închide festivalul Glastonbury.

Spectatorii au numeroase posibilităţi de alegere, deoarece zeci de trupe şi de artişti vor concerta pe diverse scene amenajate la Glastonbury în acest an.

Printre ceilalţi artişti invitaţi să cânte în acest an la festival se află Tinnie Tempah, Plan B, Paul Simon, Primal Scream, Mumford & Sons, The Chemical Brothers, White Lies, Queens of the Stone Age, Cee Lo Green şi Ke$ha.

Festivalul de la Glastonbury a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart.

O perioadă, festivalul nu a mai fost organizat anual, însă în anii '90 a căpătat anvergura internaţională pe care o are şi în prezent. Evenimentul a permis unor trupe precum Radiohead, care au cântat la Glastonbury în 1997, Coldplay, după reprezentaţia din 2002, sau Muse, prin concertul din 2004, să îşi croiască drumul către succes.

Ediţia din 2011 a Festivalului de la Glastonbury, unul dintre cele mai mari evenimente de gen desfăşurate în aer liber din lume, organizat la Worthy Farm din comitatul Somerset, are loc în perioada 22 - 26 iunie.

Mulţi consideră că ediţia din 2011 va fi ultima organizată de Michael Eavis, înainte ca festivalul de la Glastonbury să îşi ia o "vacanţă" de un an, în 2012 - pentru a nu se suprapune cu Jocurile Olimpice de la Londra - şi ca acesta să predea conducerea comitetului de organizare către fiica sa, Emily, începând din 2013.

Organizatorii Festivalului de la Glastonbury pun în vânzare în fiecare an 137.500 de bilete pentru publicul larg. Festivalul are o capacitate totală de 177.500 de locuri. Biletele pentru ediţia de anul viitor a festivalului au fost deja epuizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici