Ploaia de meteoriţi Lyrid. Unde poate fi urmărită în acest weekend

  • Ploaia de meteoriţi Lyrid va atinge apogeul în primele ore ale dimineţii de duminică, când până la 18 meteori pe oră vor străbate cerul Marii Britanii.
  • Vor fi meteori strălucitori şi rapizi, unii cu trenuri, sau dâre de rocă vaporizată, potrivit Observatorului Regal Greenwich.
930 afișări
Imaginea articolului Ploaia de meteoriţi Lyrid. Unde poate fi urmărită în acest weekend

Ploaia de meteoriţi Lyrid. Unde poate fi urmărită în acest weekend

Spectacolul va atinge apogeul în primele ore ale zilei de duminică, 23 aprilie, şi va fi vizibil până în zori, în Marea Britanie.
 
Va fi activ între 14 şi 30 aprilie, dar în noaptea de sâmbătă spre duminică dimineaţa va fi cea mai bună şansă de a fi văzut.
 
Don Pollacco, profesor de fizică la Universitatea din Warwick, a declarat: „Cel mai bun moment pentru a le vedea este după miezul nopţii, într-o noapte fără lună, cu cât mai puţină poluare luminoasă posibil”.
 
„Veţi avea nevoie de un loc confortabil unde să vă aşezaţi, deoarece această ploaie produce doar aproximativ 20 de meteori pe oră, dacă sunteţi norocoşi!".

Care este cel mai bun loc pentru a o urmări?

Cel mai important lucru este să găsiţi un loc întunecat, cu o vedere neobstrucţionată a cerului, potrivit SkyNews.
 
Din fericire, apogeul are loc imediat după luna nouă, astfel încât poluarea luminoasă de la lună nu va strica priveliştea.
 
Royal Observatory Greenwich recomandă să vă înveliţi bine şi să luaţi o pătură pe care să vă întindeţi sau un şezlong, dacă doriţi o experienţă mai confortabilă.

Ce este o ploaie de meteoriţi şi de unde vin meteorii Lyrid?

Ploile de meteoriţi sau stelele căzătoare, sunt provocate atunci când bucăţi de resturi, cunoscute sub numele de meteoriţi, intră în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 43 de mile pe secundă, arzând şi provocând dungi de lumină.
 
În acest caz, resturile provin de la cometa Thatcher, care se aşteaptă să se întoarcă în sistemul solar interior în anul 2276, după o perioadă orbitală de 415 ani.
 
Profesorul Pollacco a declarat: „Pe măsură ce cometele orbitează în jurul Soarelui, acţiunea energiei evaporă materialul din nucleul cometei, pe care îl vedem ca o coadă de cometă. Gazul şi praful create rămân pe orbita cometei, chiar şi mult timp după ce cometa s-a deplasat de-a lungul orbitei sale”.
 
„Dacă Pământul trece prin orbita cometei, orice material depus de cometă ar putea deveni meteoriţi sau stele căzătoare pe cer. Aceste corpuri sunt de obicei de mărimea unor particule de praf, dar atunci când cad în atmosfera Pământului, călătoresc atât de repede încât sunt vaporizate”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici