Povestea mărului lui Newton poate fi vizualizată pe internet

Manuscrisul care prezintă circumstanţele în care savantul britanic Isaac Newton a descoperit legea gravitaţiei - observând felul în care a căzut un măr dintr-un pom - a fost postat online, luni, de Royal Society.

1614 afișări
Imaginea articolului Povestea mărului lui Newton poate fi vizualizată pe internet

Manuscrisul care prezintă povestea mărului lui Newton poate fi vizualizat pe internet (Imagine: onlineculture.co.uk)

Manuscrisul original al biografiei savantului, scrisă în 1752 de William Stukeley, a fost conservat în arhivele Royal Society, una dintre cele mai prestigioase instituţii ştiinţifice din Marea Britanie, care celebrează în acest an cea de-a 350-a aniversare.

William Stukeley relatează în biografia "Amintiri despre viaţa lui Isaac Newton" cum, într-o seară, după ce a luat cina în casa celebrului savant, cei doi bărbaţi au ieşit din casă pentru a-şi bea ceaiul sub merii din grădină.

Newton i-a spus atunci că "se afla exact în acelaşi loc unde, în trecut, noţiunea de gravitaţie îi venise în minte". Acest gând i-a fost sugerat de căderea unui măr, în momentul în care Newton stătea sub acel pom, "într-o atitudine contemplativă", potrivit spuselor lui Stukeley.

"«De ce cade mărul întotdeauna perpendicular pe sol?», s-a întrebat el...", a explicat biograful britanic.

Textul integral al acestui manuscris poate fi consultat online la adresa http://royalsociety.org/Turning-the-Pages.

Royal Society propune persoanelor interesate să consulte şi o lucrare a filosofului John Locke, considerată contribuţia acestuia la versiunea preliminară a Constituţiei americane, dar şi ilustraţii rare de plante şi animale din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea.

Royal Academy face parte din Academia de ştiinţe din Regatul Unit al Marii Britanii şi numără peste 1.400 de membri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici