Prima migraţie umană spre America, blocată de gheţari timp de 20.000 de ani

Prima migraţie umană spre continentul american a fost împiedicată de gheţari, care au blocat populaţiile la porţile Noii lumi timp de 20.000 de ani.

6 afișări
Imaginea articolului Prima migraţie umană spre America, blocată de gheţari timp de 20.000 de ani

Prima migraţie umană spre America a fost blocată de gheţari timp de 20.000 de ani

Potrivit unui studiu publicat în Public Library of Science (PLoS ONE), care se bazează pe analizele de ADN, ce permit retrasarea modificărilor genetice pe mai multe generaţii, şi pe compararea lor cu datele geologice şi arheologice, schimbă teoriile despre popularea Americilor admise până de curând de specialişti.

Până recent se credea că un grup de maxim 100 de vânători a migrat din Asia în America prin strâmtoarea Bering. Noile date arată o extensie graduală a unui grup mult mai important, de 1.000 - 5.400 de persoane, migraţia având loc în trei episoade distincte.

Prima generaţie a început să se deplaseze, în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, din Siberia până la istmul Bering, numit şi Beringia, astăzi situat sub gheţurile strâmtorii Bering. Populaţia a ocupat preriile uscate şi apoi pe cele mult mai fertile din America, în timp ce gheţurile se topeau, în urmă cu 15.000 de ani. Populaţia a crescut astfel de 16 ori, spun specialiştii.

Apoi, în decursul a 4.000 - 5.000 de ani, istmul Bering a fost înghiţit de ape, blocând orice altă expansiune din Asia.

Însă ocupaţia Beringiei a început înainte de ultima glaciaţie, iar această populaţie nu a putut ajunge în America, rămânand blocată în zonă mai multe mii de ani.

Analizând ADN-ul diverselor populaţii repartizate pe tot continentul american, cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: s-au dezvoltat două populaţii distincte, în urmă cu 40.000 de ani şi, respectiv, în urmă cu 15.000 de ani, cele două epoci fiind separate de o lungă perioadă marcată de o creştere mică sau inexistentă a populaţiei. Creşterea primei colonii a avut loc gradual, în timp ce dezvoltarea celei de-a doua a fost rapidă, ceea ce sprijină ideea că a avut loc o expansiune progresivă a populaţiei care a venit din Asia şi una rapidă, chiar în America.

Cercetătorii au reuşit să descopere şi mutaţiile genetice care au avut loc în decursul celor 20.000 de ani, în timp ce populaţia aştepta topirea gheţurilor.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida, SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici