Propoziţiile care îţi pot ruina cariera. Ce nu trebuie să spui sau să întrebi la locul de muncă

Locul de muncă este un spaţiu ce trebuie respectat pentru orice angajat sau angajator. Comportamentul fiecăruia în timpul programului de lucru ne poate influenţa viitorul carierei, existând o serie de întrebări sau subiecte pe care nu trebuie să le atingem atunci când suntem la serviciu.

2088 afișări
Imaginea articolului Propoziţiile care îţi pot ruina cariera. Ce nu trebuie să spui sau să întrebi la locul de muncă

Propoziţiile care îţi pot ruina cariera. Ce nu trebuie să spui sau să întrebi la locul de muncă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Felul în care te porţi cu colegii tăi de birou poate fi un indicator de educaţie, iar glumele rasiste sau cu tentă sexuală pot fi două lucruri ce pecetluiesc soarta oricărei cariere în formare. 

Jignirile sunt adesea percepute prin simple întrebări formulate şi expuse greşit, iar colegii de la locul de muncă sau superiorii te pot cataloga drept nepotrivit pentru postul pe care îl ocupi. 

Există o serie de aspecte şi subiecte pe care angajaţii nu trebuie să le atingă niciodată atunci când sunt în timpul programului de lucru. De asemenea, anumite întrebări pe care oricine le poate pune pot face diferenţa între concediere şi promovare în mediul de lucru, scrie huffingtonpost.com

Poate cea mai importantă propoziţie pe care un angajat nu trebuie să o facă la serviciu este "Cred că şeful este un nemernic", propoziţie care nu trebuie spusă nici măcar între prietenii pe care îi faci la locul de muncă. 

O intrebare care ar putea în principiu să le supere pe colegele de la serviciu, şi mai ales pe şefii tăi, este: "Ai slăbit cumva?". Această întrebare, deşi inocentă, poate acuza, fără să vrei, că în trecut cel sau cea căreia îi adresasei întrebarea a avut o problemă cu greutatea. 

"Ce bonus ai primit?" este o altă întrebare care te poate face să te simţi prost. În cazul în care vei afla bonusul financiar al colegului, s-ar putea ca acesta să fie mai mare, iar tu să te simţi prost. În timpul programului nu este indicat totuşi să vorbeşti despre bani sau remuneraţie. 

Legat de clienţii cu care locul în care munceşti colaborează, cea mai proastă afirmaţie despre aceştia este cu siguranţă: "Am fraierit clientul acela bine de tot, nu?". Niciodată nu este bine să spui asta pentru că se presupune că în vreun fel sau altul ai comis vreo ilegalitate sau ai tras pe sfoară clientul firmei. Astfel de afirmaţii cu siguranţă trebuie evitate. 

Politica nu trebuie discutată niciodată la lucru, iar întrebări precum "Cu cine ai votat?" te pot arunca într-o umbră negativă în ochii superiorilor. 

Nici religia nu este un subiect care trebuie abordat vreodată la job. "De ce religie eşti?" este întrebarea care poate duce la discriminări din partea celor din jurul tău, sau mai mult de atât, tu poţi fi cel acuzat de discriminare. 

Un alt subiect care trebuie evitat, deşi aici o multitudine de aspecte pot fi discutate, este bârfa. Afirmaţii ca "Nu o să îţi vină să crezi pe cine am văzut aseară ieşind din camera de hotel a şefului cu aceleaşi haine de ieri" te pot cataloga drept un bârfitor sau o bârfitoare. Chiar dacă ai văzut vreun coleg sau vreo colegă în compania cuiva cunoscut din firmă nu vei putea să dovedeşti asta, iar tu vei fi cel care pică prost în faţa superiorilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici