Regina Fabiola a înfiinţat o fundaţie care a generat polemici aprinse în Belgia

Regina Fabiola a Belgiei, văduva regelui Baudouin, a înfiinţat o fundaţie care sprijină financiar câteva asociaţii creştine şi pe nepoţii suveranei, declanşând miercuri polemici aprinse în ţara ei, în care o parte a presei şi unii dintre politicieni au asimilat acea fundaţie cu evaziunea fiscală.

265 afișări
Imaginea articolului Regina Fabiola a înfiinţat o fundaţie care a generat polemici aprinse în Belgia

Regina Fabiola a înfiinţat o fundaţie care a generat polemici aprinse în Belgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înfiinţată în septembrie 2012 de suverana belgiană în vârstă de 84 de ani, a cărei sănătate este fragilă, această fundaţie, denumită "Fons Pereos", "îi permite în realitate reginei să îşi rezolve problemele de succesiune", afirmă publicaţiile din grupul de presă regional Sudpresse (Rossel).

Neavând copii, regina Fabiola, născută în Spania, şi-ar dori ca moştenitorii ei, mai ales nepoţii săi, să nu plătească după decesul ei taxa de 70% aferentă drepturilor de succesiune, aflată în vigoare în Belgia.

De aproape 20 de ani, regina primeşte o alocaţie publică, a cărei valoare a ajuns anul trecut la 1,4 milioane de euro. Ea a moştenit şi averea regelui Baudouin, decedat în 1993, estimată la mai multe milioane de euro.

Fără a contesta legalitatea procedeului, liderul Partidului liberal francofon, Charles Michel, s-a declarat "şocat de această metodă".

"Trebuie să ne asigurăm că banul public o ajută pe regină să îşi asume rolul, funcţia ei. Acest tip de evaziune a banului public în străinătate (o parte a familiei reginei Fabiola este spaniolă, n.r.) mă face să îmi pun întrebări, iar ajutorul financiar oferit unui curent filosofic mă face şi el să îmi pun întrebări", a adăugat Charles Michel pentru cotidianul Le Soir.

Statutul fundaţiei prevede într-adevăr ca, pe lângă sprijinirea financiară a nepoţilor şi nepoatelor suveranei belgiene, să "promoveze" acţiuni culturale, "care respectă etica şi morala creştină".

Politicienii belgieni au omis însă să sublinieze faptul că acel ajutor de care ar putea beneficia membrii familiei reginei este reglementat foarte strict.

Statutul fundaţiei indică faptul că "un ajutor ar putea să le fie acordat (nepoţilor şi nepoatelor reginei, n.r.), pentru o perioadă limitată, dacă aceste persoane se confruntă cu serioase dificultăţi fizice, materiale, psihologice sau morale", ţinând cont şi de celelalte surse de venituri ale lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici