Robert Downey Jr., premiat de Cinemateca americană

Actorul Robert Downey Jr. va fi recompensat cu American Cinematheque Award, în cadrul unei gale de caritate organizate de această instituţie pe 14 octombrie, la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles.

146 afișări
Imaginea articolului Robert Downey Jr., premiat de Cinemateca americană

Robert Downey Jr., premiat de Cinemateca americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actorul în vârstă de 46 de ani va călca astfel pe urmele laureaţilor acestui premiu din anii precedenţi, printre care se numără Martin Scorsese, Steven Spieberg, Al Pacino, Julia Roberts, Michael Douglas şi Matt Damon, laureatul din 2010, informează variety.com.

American Cinematheque Award, decernat pentru prima dată în 1986, recompensează în fiecare an "un artist extraordinar" din industria filmului.

În 2008, Robert Downey Jr. a demonstrat că poate să susţină o franciză deosebit de profitabilă în calitate de actor principal în "Iron Man", care a generat încasări de 585 de milioane de dolari, şi a interpretat rolul unui soldat american de culoare în comedia "Tropic Thunder".

Rolul său din "Sherlock Holmes" reprezintă un alt succes de casă pentru actorul american, acest film generând încasări de 524 de milioane de dolari pe plan mondial. Al doilea film din această serie se va intitula "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" şi va fi lansat pe marile ecrane în luna decembrie. Downey Jr. va interpreta din nou rolul Tony Stark din franciza "Iron Man" în lungmetrajul "The Avengers", ce va avea premiera în 2012 şi în care vor apărea şi alţi super-eroi din volumele de benzi desenate Marvel Comics, precum Thor, Captain America şi Incredible Hulk.

Considerat unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, Robert Downey Jr. a avut numeroase probleme în viaţa personală. Actorul a fost arestat în 1996 pentru deţinere de droguri şi arme, a petrecut aproape un an în închisoare în 1999 şi a fost arestat din nou, în 2000, tot pentru posesie de droguri. Pentru partitura din "Furtuna tropicală/ Tropic Thunder", Robert Downey Jr. a primit a doua lui nominalizare la premiile Oscar, la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", în 2009. Actorul a primit prima nominalizare la Oscar în 1992, pentru rolul principal din "Chaplin".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici