Roman Polanski, monitorizat cu ajutorul unei brăţări electronice

O companie specializată a început, în week-end, instalarea la reşedinţa elveţiană a lui Roman Polanski de la Gstaad a sistemului de supraveghere electronică cu care va fi monitorizat regizorul după eliberarea sa din închisoare, pe cauţiune, a anunţat SonntagsZeitung.

13 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski, monitorizat cu ajutorul unei brăţări electronice

Roman Polanski, monitorizat cu ajutorul unei brăţări electronice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cineastul ar putea fi eliberat luni din închisoarea Winterthour (cantonul Zurich), pentru a fi transferat la reşedinţa sa - "Milky Way" (Calea Lactee - n.r.) - din Gstaad, staţiune din Alpii elveţieni.

O societate din cantonul Jura specializată în supraveghere electronică "a început lucrul în apropierea reşedinţei" sâmbătă, a anunţat SonntagsZeitung.

Pe perioada arestului la domiciliu, Roman Polanski va fi monitorizat prin intermediul unei brăţări electronice, care va alerta autorităţile în cazul în care acesta se va afla prea departe de locuinţa sa.

Pentru ca regizorul să nu îşi părăsească proprietatea cu suprafaţa de 1.800 de metri pătraţi, Polanski "va putea primi la domiciliu toate persoanele pe care vrea să le vadă şi pe cărora le poate oferi găzduire după cum doreşte", a declarat Folco Galli, purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Justiţiei, citat de publicaţia duminicală.

El va putea "efectua convorbiri telefonice fără niciun fel de restricţii şi va putea coresponda prin intermediul e-mailului atunci când doreşte", a mai spus Galli.

Regizorul Roman Polanski urmează să fie eliberat în schimbul unei cauţiuni de 4,5 milioane de franci elveţieni (3 milioane de euro), stabilită de justiţia elveţiană. În urma unei decizii a Tribunalului Penal Federal (TPF) din oraşul Bellinzone, din sudul Elveţiei, cineastul franco-polonez a primit acordul din partea Ministerului elveţian al Justiţiei pentru a aştepta o eventuală extrădare în Statele Unite în castelul său din Gstaad, în regim de arest la domiciliu.

"Eliberarea se va produce imediat ce cauţiunea va fi plătită, actele de identitate vor fi predate (organelor statului elveţian - n.r.), iar sistemul de supraveghere electronică va fi instalat şi testat", a explicat, joi, Ministerul Justiţiei din Elveţia.

Roman Polanski, în vârstă de 76 de ani, va fi primul deţinut din Elveţia, aflat sub incidenţa unui mandat de extrădare, care va beneficia de un dispozitiv de supraveghere electronică, potrivit juriştilor citaţi de presa elveţiană. Din acest motiv autorităţile elveţiene sunt foarte grijulii, luând un maximum de măsuri de precauţie, cu atât mai mult cu cât, potrivit unui reprezentant al Tribunalului din Bellinzone, riscul de evadare a cineastului rămâne "ridicat".

Brăţara electronică pe care cineastul va trebui să o poarte se va limita doar la localizarea acestuia în interiorul castelului său din Gstaad, o staţiune de lux din Alpii elveţieni, însă nu va permite urmărirea regizorului dacă acesta alege să fugă. Sistemul este compus dintr-un emiţător de dimensiunea unui pachet de ţigarete, purtat în jurul gleznei, şi dintr-un receptor instalat în reşedinţa persoanei supravegheate. Dacă se încearcă spargerea emiţătorului sau dacă persoana în cauză iese din casă, se declanşează o alarmă într-o centrală, care va transmite această informaţie poliţiei elveţiene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici