Roman Polanski şi-a făcut prima apariţie în public după ce a fost eliberat

Roman Polanski şi-a făcut, sâmbătă, prima apariţie în public la Festivalul de jazz de la Montreux, unde le-a mulţumit familiei şi elveţienilor pentru sprijinul acordat, la cinci zile după ce autorităţile de la Berna au refuzat cererea de extrădare a cineastului în Statele Unite.

62 afișări
Imaginea articolului Roman Polanski şi-a făcut prima apariţie în public după ce a fost eliberat

Roman Polanski şi-a făcut prima apariţie în public după ce a fost eliberat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizorul filmului "Pianistul", în vârstă de 76 de ani, a asistat, sâmbătă seara, la un concert susţinut de soţia sa, Emmanuelle Seigner, în seara de închidere a Festivalului de jazz de la Montreux.

La sosirea sa la Centre de Congrés din micul oraş elveţian de pe malul lacului Léman, numeroasele gărzi de corp i-au împiedicat pe jurnalişti, fotografi şi cameramani să se apropie de cineastul franco-polonez. Aceasta a fost prima apariţie a lui Roman Polanski în public, după ce autorităţile elveţiene au decis, luni, să îl elibereze şi să pună astfel capăt regimului de arest la domiciliu, în reşedinţa sa de vacanţă din oraşul Gstaad.

Roman Polanski a ajuns la acest eveniment la bordul unui automobil 4x4 cu geamuri fumurii, fiind însoţit de directorul şi fondatorul Festivalului de jazz de la Montreux, Claude Nobs. Vehiculul s-a oprit în faţa scărilor, iar cineastul franco-polonez a intrat imediat în clădire, fiind protejat de numeroşi agenţi de securitate.

Soţia sa declarase cu puţin timp înainte, la Radio Suisse Romande (RSR), că este "foarte fericită că el va fi acolo, în acea seară", deoarece Roman Polanski nu văzuse concertul ei.

Emmanuelle Seigner şi-a început recitalul printr-o piesă de pe coloana sonoră a filmului "Rosemary's Baby", filmul cult regizat şi lansat de Roman Polanski în 1968, aşa cum a precizat artista, la finalul recitalului.

Nicio altă aluzie la prezenţa cineastului în sală nu a fost făcută de cântăreaţa şi actriţa Emmanuelle Seigner, nici de Claude Nobs, care a urcat pe scenă pentru a-i oferi soţiei lui Roman Polanski un buchet de flori. De altfel, Roman Polanski nu a putut fi zărit de către spectatori şi de jurnaliştii prezenţi la eveniment, care priveau cu insistenţă către loja oficială, încercând să distingă, în penumbră, figurile personalităţilor invitate.

Într-un interviu difuzat în seara de sâmbătă de televiziunea elveţiană, realizatorul franco-polonez a declarat că "a păstrat o prietenie vie pentru Elveţia", în ciuda arestării sale, la cererea Statelor Unite, pe 27 septembrie 2009, pe aeroportul din Zurich.

Cineastul le-a mulţumit totodată "miilor de oameni care nu au încetat să îi trimită mesaje de sprijin pe parcursul acestor nouă luni foarte lungi" şi care îi aduceau sticle cu vin şi buchete de flori.

Odihnit şi vizibil relaxat, cineastul a relatat la televiziunea elveţiană că fiul său Elvis a fost acela care a decuplat brăţara electronică de monitorizare pe care autorităţile elveţiene i-au fixat-o la picior, ca măsură de securitate. Roman Polanski a declarat cu această ocazie că ar fi putut să evadeze foarte uşor.

"Dacă aş fi vrut asta, aş fi făcut-o, pentru că era foarte uşor de făcut. Brăţara electronică (...) nu putea împiedica acest lucru, aflându-mă atât de aproape de frontiera franceză. Oamenii ştiau însă că eu nu aş face niciodată asta", a explicat cineastul.

"Pentru moment, sunt bucuros că sunt liber şi că pot să mă concentrez asupra acelor lucruri care mi-au fost interzise", a adăugat Polanski.

Elveţia a refuzat, luni, să îl extrădeze pe cineastul franco-polonez Roman Polanski în Statele Unite, ţară în care a fost acuzat, în 1977, de întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani.

Regizorul filmului "Pianistul" a fost arestat, în virtutea unui mandat internaţional american, pe 27 septembrie, la sosirea sa pe aeroportul din Zurich, unde ar fi trebuit să participe la un festival de film.

Roman Polanski a putut să părăsească închisoarea din Winterhour (cantonul Zurich), pe 4 decembrie 2009, fiind plasat sub arest la domiciliu, în reşedinţa sa de vacanţă din oraşul Gstaad, după ce a plătit o cauţiune de 4,5 milioane de franci elveţieni (trei milioane de euro).

Roman Polanski poate să circule liber în Elveţia, după ce autorităţile elveţiene au anunţat, luni, că au respins cererea de extrădare a cineastului formulată de autorităţile americane.

În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.

Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.

Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici