Steve Vai a primit Cerbul de Aur pentru întreaga activitate

Chitaristul american de origine italiană Steve Vai a primit, duminică seară, un trofeu Cerbul de Aur în semn de preţuire pentru întreaga sa carieră, din partea organizatorilor festivalului de la Braşov, înainte ca artistul să susţină un recital pe scena din Piaţa Sfatului.

256 afișări
Imaginea articolului Steve Vai a primit Cerbul de Aur pentru întreaga activitate

Steve Vai a primit Cerbul de Aur pentru întreaga activitate (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Dida Drăgan, preşedintele juriului festivalului, a fost cea care i-a înmânat chitaristului trofeul festivalului, spunând că este o mare onoare pentru ea să îi acorde distincţia.

Steve Vai a spus că nu s-a aşteptat niciodată să fie atât de preţuit în România.

"Pe vremea când eram copil şi învăţam pe hartă despre ţările din Europa de Est, nu credeam că voi ajunge vreodată să fiu atât de preţuit aici în România. Se spune că cei din California aduc lumină pretutindeni pe unde merg. Sper că voi aduce şi eu puţină lumină în această seară ploioasă", a spus Vai după ce a primit trofeul.

După decernarea tuturor premiilor festivalului, Steve Vai a revenit pe scenă, cu chitara sa electrică. Îmbrăcat cu pantaloni de piele neagră, sacou negru şi o cămaşă înflorată, el a ţinut să se scuze oarecum că nu a venit la Braşov cu o trupă de instrumentişti, ci cu orchestraţia pe un negativ.

"Trupa mea s-a plimbat astăzi pe la Castelul Bran şi n-a mai apărut. S-au făcut nevăzuţi", a glumit el, apoi a promis că anul viitor va reveni în România într-un concert şi că atunci va fi acompaniat de o trupă de instrumentişti, aşa cum obişuieşte să facă la orice concert.

Chiar dacă nu a avut trupa după el, Steve Vai a făcut spectacol cu chitara sa, aşa cum face de peste 30 de ani de carieră. Singurul regret a fost că a stat pe scena din Braşov prea puţin. A cântat doar trei piese, circa 20 de minute, aşa cum a prevăzut contractul cu organizatorul evenimentului TVR, apoi a plecat cu promisiunea că va reveni cu siguranţă, nu doar în România, ci şi în Braşov.

"Sunteţi un public minunat. Voi sunteţi cei mai buni. Voi reveni cu drag. Bună seara", a spus Vai înainte să plece.

Pentru seara de duminică organizatorii Cerbului de Aur au avut un spectacol extreme de variat - Loredana, Steve Vai şi italianul Tiziano Ferro, care a reuşit să adune în Piaţa Sfatului din Braşov cele mai multe doamne şi domnişoare.

Cea care a deschis seara a fost Loredana, care a făcut un adevărat spectacol. A început band, cu câteva şlagăre de la începutul carierei sale, precum "Bună seara, iubito", apoi a schimbat registrul pe ritmuri ţigăneşti. Şi-a schimbat şi ţinuta de câteva ori, pentru partea dedicată muzicii ţigăneşti îmbrăcându-se cu o ie inflorată şi o fustă lungă cu paiete colorate. Din spectacol nu au lipsit câteva piese ale Mariei Tănase "Mi-am pus busuioc în păr", "Lung îi drumulGorjului" sau "Cine iubeşte şi lasă".

Loredana Groza

De la şlagăre şi muzică ţigănească, ea a trecut la rock şi a avut un invitat de marcă: Joe Lynn Turner, fost vocalist al trupei Deep Purple şi actual membru al trupei Over the Rainbow.

Loedana şi Joe Lynn au interpretat o piesă compusă de cei doi în New York, intitulată "Heaven". Loredana nu l-a lăsat pe artistul american să plece prea curând şi l-a pus să cânte împreună cu ea piesa "Lele", pe care au cântat-o aproape integral plimbându-se printre spectatori.

Finalul serii a fost rezervat artistului italian Tiziano Ferro. Deşi ploaia a încercat să compromită întraga seară, braşovenii şi turiştii au venit echipaţi cu pelerine de ploaie şi umbrele şi au umplut până la refuz Piaţa Sfatului.

Tiziano Ferro

Tiziano nu a fost spectaculos, nu a apelat la dansatoare sau la artificii, beneficiind doar de jocurile de lumini din partea organizatorilor. A cântat doar cu trupa sa, dar a fost suficient pentru cele câteva mii de pesoane prezente la spectacol. Pe toată durata concertului italianului, aproximativ o oră, nimeni nu a stat pe scaune. Spectatorii au cântat şi au dansat pe melodii precum "Perdono", "Rosso Relativo", "Ti Amo", "Nessuno e solo" sau "Alla mia etta".

Artistul italian a preferat să cânte şi să vorbească publicului mai mult în limba italiană, combinată cu cuvinte în limba engleză. De altefel, oriunde se duce, Tiziano Ferro preferă să cânte în limba lui natală, considerând că se acordă prea multă atenţie în muzică limbii engleze şi mai puţin culturii muzicale a fiecărei ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici