Studiu: Furnicile forţează leii din Kenya să-şi schimbe comportamentul de vânătoare

Furnicile forţează leii din Kenya să-şi modifice comportamentul de vânătoare şi să schimbe prada, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Florida şi publicat în revista Science.

4597 afișări
Imaginea articolului Studiu: Furnicile forţează leii din Kenya să-şi schimbe comportamentul de vânătoare

Furnicile cu cap mare, despre care se crede că sunt originare din Mauritius, s-au răspândit în cea mai mare parte a lumii subtropicale şi tropicale. Acest lucru a produs efecte greu de anticipat asupra ecosistemelor. Cercetătorii din Florida au analizat efectele apariţiei furnicilor menţionate într-o regiune din Kenya.

Ei au constatat că există numeroase efecte ale interacţiuni dintre furnicile, copacii, elefanţii, leii, zebrele şi bivolii din savana locală. Concret, studiul a tras concluzia că apariţia furnicii a forţat leii să renunţe la zebre şi să atace în special bivoli.

„Aceşti invadatori minusculi determină cine este mâncat şi unde”, a spus profesorul Todd Palmer, co-autor al studiului, potrivit Sky News.

Timp de trei decenii, echipa de cercetători de la Universitatea din Florida a folosit numeroase metode şi a aflat că furnicile cu cap mare au atacat furnicile native de salcâm, lăsând copacii vulnerabili în faţa elefanţilor. Ca urmare, elefanţii au mâncat frunzele, iar peisajele au căpătat o vizibilitate mai mare. Astfel, zebrele au putut să-i vadă pe lei de la mare distanţă şi să fie mai greu de prins. De aceea, leii au început să prefere grupurile de bivoli, mai periculoşi la contactele directe, dar mai lenţi şi mai uşor de ajuns din urmă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici