Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a murit

Ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a murit la vârsta de 45 de ani, în Kenya, şi, în prezent, doar două femele din această subspecie mai sunt în viaţă, transmite AFP.

5079 afișări
Imaginea articolului Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a murit

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a murit

Numit Sudan, rinocerul suferea de mult timp din cauza unor complicaţii legate de vârsta sa înaintată, dar starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, motiv pentru care s-a luat decizia de a-l eutanasia, potrivit unui comunicat emis de Ol Pejeta - o rezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de 350 de kilometri pătraţi, situată la circa 200 de kilometri la nord de Nairobi, în Kenya -, unde acesta trăia.

Decesul lui Sudan este sinonim cu extincţia acestei subspecii.

Singura posibilitate de a obţine noi exemplare ale acestei subspecii ar fi dezvoltarea unor tehnici de fecundare in vitro pentru a concepe embrioni de rinocer alb nordic cu ajutorul materialului genetic prelevat deja. Aceşti embrioni ar trebui implantaţi în femele purtătoare aparţinând unei alte subspecii.

Rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 - 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China şi Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale.

Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 - 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000.

În 2008, rinocerul alb nordic sălbatic a fost considerat subspecie dispărută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici