"Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, peliculă ce marchează revenirea comisarului Moldovan, a fost, în 2008, cel mai popular film românesc care a rulat în cinematografele de la noi, acesta fiind urmat în top de propunerea României la Oscar, "Restul e tăcere", potrivit Agenţiei Champions.

516 afișări
Imaginea articolului "Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Nunta mută" prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit.

Actriţa care interpretează rolul miresei, Meda Victor, este la primul său rol principal. Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Hyperion, actriţa a jucat în filme precum "Şi totul era nimic", în regia Cristinei Nichituş, şi "Last Night", de Richard Crudo.

Alexandru Potocean, actorul care joacă rolul mirelui, este cunoscut pentru partiturile sale din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean.

"Nunta mută", cu un buget de 1,5 milioane de euro, este o coproducţie Castel Film, Agat Films & Cie (Franţa), Samsa Films (Luxemburg), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu BV MCCann Erikson şi Realitatea Media.

Drepturile de difuzare ale filmului "Nunta mută" pentru Franţa şi Germania au fost achiziţionate de Bac Films, pelicula urmând să aibă premiera pariziană pe 7 ianuarie. Mălăele a mărturisit în noiembrie, la vizionarea de presă, că filmul urmează să fie promovat în Franţa inclusiv de Costa Gavras, care, în prezent, este preşedintele Cintematheque Francaise. Filmul va participa astfel, anul viitor, la diferite festivaluri.

Topul este completatl, în ordine, de filmele "Poveste de cartier", care a avut încasări de 77.224 de lei şi 5.160 de spectatori, "Legiunea străină", de Mircea Daneliuc (încasări de 16.886 de lei şi 2.415 spectatori), şi "Schimb valutar", de Nicolae Mărgineanu, care a avut încasări de 18.077 de lei şi 2.118 spectatori.

În 2008 au mai avut premiera filme româneşti precum "Dincolo de America", de Marius Barna (încasări de 7.939 de lei şi 1.032 de spectatori), "Dragoste pierdută", de Petre Năstase, cu încasări de 10.815 lei şi 959 de spectatori şi "Un acoperiş deasupra capului", de Adrian Popovici (încasări de 23.959 de lei şi 1.480 de spectatori).

Pe ultimul loc al topului, realizat după încasările din perioada 1 ianuarie - 7 decembrie 2008, se clasează "5 succese mari pentru 5 filme mici", un proiect al Metropolis Film, care a avut încasări de 1.403 lei şi 268 de spectatori.

"5 succese mari pentru 5 filme mici" reuneşte cinci pelicule care au fost premiate recent la mari festivaluri internaţionale.

Acestea sunt: "Valuri", de Adrian Sitaru ( Leopardul de Aur la Locarno, în 2007), "O zi bună de plajă", de Bogdan Mustaţă, distins cu Ursul de Aur la Berlinale Shorts în 2008, "Alexandra" de Radu Jude, "Lecţia de box", de Alexandru Mavrodineanu, şi "Acasă", de Paul Negoescu.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici