"Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, peliculă ce marchează revenirea comisarului Moldovan, a fost, în 2008, cel mai popular film românesc care a rulat în cinematografele de la noi, acesta fiind urmat în top de propunerea României la Oscar, "Restul e tăcere", potrivit Agenţiei Champions.

516 afișări
Imaginea articolului "Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

"Supravieţuitorul" - cel mai popular film românesc

Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tăcere" este o superproducţie, aducându-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizzei Romanescu.

Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST. Totodată, scenariul filmului a câştigat şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

"Restul e tăcere" a avut premiera în România pe 7 martie, la Cinema PRO, fiind distribuit de MediaPro Distribution.

Pe locul al treilea în topul anului 2008 s-a clasat "Boogie", de Radu Muntean, o peliculă cu totul deosebită de tendinţele "noului val" cinematografic românesc. Fără să fie un film care să trateze problemele sociale ale României sau trecutul comunist, temă care s-a legat de cele mai impresionante succese româneşti la marile festivaluri internaţionale, "Boogie" a adus 17.552 de spectatori în cinematografe.

Realizat după un scenariu semnat de Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, "Boogie" spune, în mare, povestea crizei bărbatului de 30 de ani. Căsătorit şi în aşteptarea unui al doilea copil, Bogdan Ciocăzanu, Boogie pentru prieteni, îşi întâlneşte vechii colegi de liceu la mare, de 1 Mai. Pentru a-şi demonstra că încă mai este tânăr şi liber, Boogie petrece o noapte cu alcool şi femei împreună cu amicii săi.

Filmul lui Radu Muntean a fost prezentat în premieră în cadrul secţiunii Quinzainne des Realisateurs de la Cannes, iar pe marile ecrane din România a putut fi văzut începând din septembrie.

Din palmaresul filmului fac parte premii la festivaluri precum Hamptons, în Statele Unite, sau Essonne, Franţa. De altfel, pelicula a fost achiziţionată, în urma festivalului de la Cannes, de distribuitorul Films sans Frontieres şi va fi prezentată pe marile ecrane din Franţa.

În topul filmelor româneşti din 2008 urmează "Nunta mută", debutul în regia de film al lui Horaţiu Mălăele. Deşi filmul a fost prezentat pe marile ecrane de-abia în noiembrie, acesta a adus în sălile de cinema 9.299 de spectatori, având încasări de 112.173 de lei.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici