Sute de zilieri români sunt atraşi de mirajul culesului de sparanghel în Germania pentru o sută de euro pe zi şi în vremea coronavirusului

  • Un avion plin cu români a aterizat la sfârşitul săptămânii trecute la Berlin, cu foarte puţin timp înainte de intrarea în vigoare a stării de urgenţă în ţara noastră şi a ”lockdown”-ului parţial în Germania!
  • ”Scopul şi durata” acestei neaşteptate sosiri în plină pandemie de coronavirus: culesul de sparanghel care ar trebui să înceapă în curând în Germania, unde ziua de lucru se plăteşte cu o sută de euro!
  • Culegătorii români sunt cea mai dorită ”mână de lucru” în acest domeniu şi au primit o derogare cu totul specială de la autorităţile germane de resort pentru a li se permite accesul şi, mai ales, şederea şi munca pe teritoriul german pentru următoarea perioadă, în contextul restricţiilor fără precedent impuse de COVID-19!
2340 afișări
Imaginea articolului Sute de zilieri români sunt atraşi de mirajul culesului de sparanghel în Germania pentru o sută de euro pe zi şi în vremea coronavirusului

Sute de zilieri români sunt atraşi de mirajul culesului de sparanghel în Germania pentru o sută de euro pe zi şi în vremea coronavirusului

Câteva zeci de românii au zburat de la Bucureşti la bordul unei aeronave Ryanair, aterizând vineri seara pe aeroportul Berlin-Schoenefeld, potrivit celui mai citit cotidian online din Germania, bild.de. Aceştia urmează să-şi onoreze contractele de culegători sezonieri profesionişti ai recoltei de sparanghel din una dintre cele mai prolifice regiuni agricole din Germania, unde creşte mult râvnita legumă de lux, şi anume landul Brandenburg!
 
”De lux” este şi nivelul culegătorilor români de sparanghel, jurnaliştii nemţi remarcând faptul că niciuna dintre primele trei asociaţii ale crescătorilor de sparanghel nu a vrut să renunţe la această preţioasă resursă umană de lucru, nici măcar în vremea coronavirusului! Nu e de mirare, astfel, că românii au o pondere de peste 80% din totalul culegătorilor de sparanghel, fiind urmaţi la mare distanţă de cei polonezi! Potrivit documentelor postate pe site-ul oficial al uneia dintre cele mai importante asociaţii agricole private din ”industria” sparanghelului, ”VSSE” – care publică atât deciziile ”Bundestag”-ului, cât şi ordonanţa militară a guvernului de la Bucureşti - toţi prestatorii români de servicii agricole au primit permise speciale de muncă pe teritoriul german.
 
În jur de 22 de milioane de kilograme de sparanghel sunt culese anual în Brandenburg! Momentan, în regiune nu sunt disponibili pentru strângerea recoltei nici măcar jumătate dintre cei 2300 de culegători aşteptaţi ca de fiecare dată în ultimii ani! În mod previzibil, multe sute de români care erau deja contractaţi au renunţat la acest profitabil job sezonier, de teama călătoriei şi muncii în vremea coronavirusului! Iar dincolo de spaima naturală a expunerii la COVID-19, cei mai mulţi dintre culegători au luat în calcul şi faptul foarte probabil că, după terminarea culesului şi implicit a contractelor, ar putea rămâne blocaţi în Germania pentru o perioadă incertă…Şi totuşi, se pare că celelalte câteva sute de români intenţionează să-şi respecte contractele faţă de angajatorii germani! Asta fireşte dacă le-o vor mai permite autorităţile de la Bucureşti, respectiv Berlin, în perspectiva iminentă a înăspririi restricţiilor de călătorie în Europa! Totuşi, autorităţile de resort din Germania nu pot face, deocamdată, o estimare certă cu privire la numărul de muncitori români din viitorul apropiat şi incert, în condiţiile în care măsurile de limitare sau interzicere a prestării de muncă pentru străini diferă de la land la land, încă…  În acest sens, nu e de mirare faptul că acele câteva landuri care deţin vaste culturi de sparanghel au reglementări foarte permisive pentru ”mâna de lucru” din străinătate, care are două super-avantaje pentru marile business-uri cu această rară legumă de lux: este foarte bine antrenată şi ieftină, raportată la nivelul Germaniei, fireşte! Altminteri, dacă Bundestag-ul şi cancelarul Angela Merkel vor decide ”închiderea” totală a ţării, marile afaceri cu sparanghel vor fi forţate să apeleze la un plan de ”avarie”, şi anume să folosească şomeri şi imigranţi, de care toţi se feresc în vremuri normale, deoarece sunt mult mai slab pregătiţi faţă de culegătorii români!
 
Un bun culegător de sparanghel poate câştiga până la 120 de euro pe zi, dar această muncă nu e pentru oricine, întrucât necesită o tehnică specială şi rezistenţă la efort! Iar majoritatea covârşitoare a acestor culegători de top sunt ”sparanghelarii” români! ”Nu oricine poate să culeagă sparanghel. Este o muncă foarte solicitantă, este ”maratonul” culesurilor! Îţi trebuie o foarte bună condiţie fizică şi cel puţin doi ani de experienţă în domeniu. Într-adevăr, culegătorii românii sunt cei mai performanţi dintre toţi!”, spune Jurgen Jakobs, preşedintele unei alte asociaţii private de profil, citat de publicaţia online rbb24.de.
 
Supranumit ”hrana regilor”, sparanghelul este renumit – pe lângă gustul său aparte, preţul ridicat şi ”ediţia limitată” deopotrivă la nivel continental şi global - şi pentru efectele sale terapeutice şi chiar afrodisiace!
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici