Tabloul “Femme à la montre” al lui Picasso a fost vândut la licitaţie cu 139 de milioane de dolari

O capodoperă a lui Picasso intitulată "Femme à la montre" a fost adjudecată miercuri cu peste 139 de milioane de dolari, devenind a doua cea mai valoroasă lucrare a artistului vândută vreodată la licitaţie.

282 afișări
Imaginea articolului Tabloul “Femme à la montre” al lui Picasso a fost vândut la licitaţie cu 139 de milioane de dolari

Sursa foto: X/Twitter

Pictura în ulei din 1932 a fost în centrul atenţiei în cadrul unui eveniment de două zile la Sotheby's din New York, cu ocazia vânzării colecţiei private a regretatei filantrope Emily Fisher Landau.
 
Tabloul, care măsoară 130 x 96,5 centimetri, o reprezintă pe iubita şi "muza de aur" a lui Picasso, Marie-Thérèse Walter, care apare în multe dintre portretele sale.
 
Potrivit casei de licitaţii, portretul face parte din unul dintre cei mai prolifici ani ai carierei artistului spaniol, care a făcut obiectul unei întregi expoziţii organizate de Musée Picasso din Paris şi Tate Modern din Londra în 2018.
 
Picasso a întâlnit-o pentru prima dată pe Walter la Paris, în 1927, când ea avea 17 ani, iar el era încă căsătorit cu prima sa soţie, Olga Khokhlova, o balerină ruso-ucraineană. Walter avea să devină sursa de inspiraţie pentru unele dintre cele mai căutate pânze, desene şi sculpturi ale sale, relatează Independent.
 
Pe măsură ce timpul trecea, lui Picasso i-a fost din ce în ce mai greu să îşi ascundă sentimentele pentru Walter din lucrările sale - lucru care a devenit clar în timpul primei sale retrospective la scară largă şi care a pus capăt în cele din urmă căsătoriei sale.
 
Artistul a pictat "Femme à la montre" în august 1932, la scurt timp după ce retrospectiva de la Galerie Georges Petit din Paris s-a încheiat.
 
Picasso a murit în 1973, iar Walter în 1977.
 
Tabloul este unul dintre cele aproximativ 120 de tablouri din colecţia lui Fisher Landau, o colecţionară de artă contemporană de renume mondial, care a murit la începutul acestui an la vârsta de 102 ani, potrivit The Art Newspaper.
 
Vânzarea în două părţi, care s-a încheiat joi, include, de asemenea, lucrări de Mark Rothko, Andy Warhol, Willem de Kooning şi Georgia O'Keeffe. Se aşteaptă ca această colecţie să se vândă cu peste 400 de milioane de dolari în total. Alte obiecte de mare valoare scoase la licitaţie miercuri au inclus una dintre picturile emblematice ale steagului american ale lui Jasper Johns, care a fost adjudecată cu 41 de milioane de dolari, şi o lucrare a lui Ed Ruscha - o pictură în ulei pe care este inscripţionat cuvântul "Boss" - care a fost adjudecată cu peste 39,4 milioane de dolari.
 
Fisher Landau a început să colecţioneze în mod serios după ce a primit o despăgubire de la o asigurare în urma unui jaf armat al bijuteriilor sale în casa ei din New York în 1969.
 
Anul trecut, cea mai curioasă pictură a lui Picasso, în care Walter apare ca o creatură marină cu tentacule, s-a vândut cu 67,5 milioane de dolari la Sotheby's din New York.
 
Portretele lui Picasso ale lui Walter au devenit foarte căutate, celelalte lucrări ale sale din 1932, "Femme assise près d'une fenêtre" fiind vândută cu 103,41 milioane de dolari în 2021, şi "Nude, Green Leaves and Bust", fiind vândută cu 106,5 milioane de dolari în 2010.
 
În mai 2015, "Les femmes d'Alger" de Picasso a fost vândut la Christie's din New York pentru 179,4 milioane de dolari - cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o operă de artă la licitaţie la acel moment.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici