Telefoanele mobile şi Internetul, indispensabile pentru irakieni după înlăturarea lui Saddam Hussein

Fostul lider irakian, Saddam Hussein, considera că locuitorii Irakului pot supravieţui fără noile tehnologii, însă de cinci ani irakienii consideră telefoane mobile sau Internetul indispensabile.

34 afișări
Imaginea articolului Telefoanele mobile şi Internetul, indispensabile pentru irakieni după înlăturarea lui Saddam Hussein

Telefoanele mobile şi Internetul, indispensabile pentru irakieni după înlăturarea lui Saddam Hussein (Imagine: Mediafax Foto)

"Internetul, dar şi telefoanele mobile, ne sunt, totuşi, indispensabile", susţine Sajjad, vânzător de telefoane mobile, în centrul Bagdadului.

Potrivit AFP, explozia mijloacelor de comunicare este una dintre consecinţele cele mai palpabile ale operaţiunilor militare în Irak, declanşate în martie 2003.

Odată cu înlăturarea regimului autoritarist al lui Saddam Hussein, Irakul s-a transformat dintr-o ţară deconectată de la întreaga lume într-un univers al telecomunicaţiilor moderne.

În prezent, numărul telefoanelor mobile în Irak a fost apreciat între opt şi zece milioane, pentru o populaţie de aproximativ 26 de milioane de locuitori, în timp ce trei operatori de servicii de telefonie mobilă îşi dispută supremaţia pe piaţă.

"Unii clienţi nu au bani pentru a-şi încărca cartela sau pentru a apela. Dar vor clipuri video şi cântece pe telefoanele lor", a explicat Sajjad.

La rândul său, Ali Adel, alt vânzător de telefoane, salută faptul că vânzarea telefoanelor mobile a devenit o afacere rentabilă în cinci ani.

Din martie 2003, Internetul este în aceeaşi măsură accesibil irakienilor, în această ţară existând zeci de furnizori de Internet.

"Sub vechiul regim, erau câteva centre de Internet în marile hoteluri", îşi aminteşte proprietarul reţelei "Centrul Bagdadului".

Internetul se afla sub atentă monitorizare, numeroase site-uri fiind blocate. Fiecare email era interceptat şi citit de "mukhabarats" (serviciile de informaţii irakiene), care blocau pur şi simplu mesajele care le displăceau.

Aceste restricţii au dispărut în prezent şi milioane de irakieni utilizează zilnic Internetul pentru divertisment, pentru a se informa, sau pentru a se bucura de serviciile de "chat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici