"Thriller" - cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor

Albumul "Thriller", al lui Michael Jackson, a cărui ediţie aniversară va apărea săptămâna viitoare, este încă cel mai bine vândut material discografic al tuturor timpurilor, la 25 de ani de la lansare.

12 afișări
Imaginea articolului "Thriller" - cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor

"Thriller" - cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor

Cifrele de vânzări ale albumului "Thriller", lansat în decembrie 1982, constituie un subiect de controversă pentru că nu există o cifră oficială.

Casa de discuri Epic (Sony-BMG) menţionează un total de 104 milioane de albume, pe baza datelor vechi colectate de Guiness Book. Mulţi specialişti cred, însă, că aceste cifre sunt exagerate şi că, de fapt, albumul a fost vândut în doar 50 - 60 de milioane de exemplare. De altfel, în ediţia pe 2008, Cartea Recordurilor mizează pe cifra de 55 de milioane, care ar părea mai reală.

Indiferent de numărul de copii vândute, poziţia de lider de clasament pe care albumul "Thriller" o deţine este incontestabilă: criza vânzărilor care afectează industria muzicală, din cauza internetului, pare să excludă posibilitatea ca un alt album să surclaseze recordul lui Jackson.

"Thriller" este un album al superlativelor: a stat 80 de săptămâni în Top 10 în SUA, dintre care 37 (neconsecutive) pe primul loc. Recompensat cu 27 de discuri de platină (27 de milioane de exemplare) în Statele Unite, "Thriller" este singurul album care a realizat cele mai mari vânzări timp de doi ani consecutiv (1983 şi 1984).

A primit discul de platină sau de diamant în 16 ţări, printre care se numără Marea Britanie, Franţa şi Japonia. Dintre cele nouă cântece de pe album, şapte au fost lansate ca single-uri.

În februarie 1984, Michael Jackson, care va împlini 50 de ani pe 29 august, a obţinut 12 nominalizări la premiile Grammy, un record, şi a primit opt premii.

Pe una dintre melodiile acestui album, "Billie Jean", acest dansator a lansat faimoşii săi paşi "moonwalk", în mai 1983, în timpul unei emisiuni televizate care a avut loc la împlinirea a 25 de ani de la fondarea casei de discuri Motown.

"Thriller", care a adus pe primul plan muzica de culoare, a fost al şaselea album solo al lui Jackson şi, totodată, al doilea realizat împreună cu producătorul Quincy Jones după "Off the wall" (1979).

Un amestec de soul, disco-funk şi pop, albumul este marcat de sunetele electronice ale anilor '80. La acest album au participat nume mari ale muzicii, precum Paul McCartney ("The girl is mine"), Eddie Van Halen ("Beat it"), unii membri din trupa Toto sau Vincent Price, actor cult al cinematografiei horror.

Succesul albumului se explică prin faptul că a fost un material discografic revoluţionar: a apărut într-un moment de apogeu al vinilului, înlocuit la scurt timp după cu platforma CD. În aceeaşi perioadă a apărut postul muzical MTV. Jackson a devenit "regele muzicii pop", iar videoclipurile inovatoare ale acestuia au întărit celebritatea MTV.

Pe 11 februarie 2008 va fi lansată o ediţie aniversară a albumului "Thriller", acesta urmând să includă atât versiunea originală, cât şi un DVD bonus, cu opt clipuri.

Cinci dintre noile melodii nu au fost difuzate niciodată. Acestea sunt: remix-ul melodiei "Billie Jean", realizat de Kanye West, o versiune nouă pentru "Wanna Be Startin' Somethin'", interpretată alături de Akon şi will.i.am, remix-urile cântecelor "The Girl Is Mine" şi "P.Y.T.", realizate de will.i.am, şi melodia "For All Time", remixată şi masterizată de Jackson. Celelalte melodii bonus sunt "Someone In The Dark", "Carousel" şi versiunea demo a cântecului "Billie Jean".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici