Tot mai multe producţii hollywoodiene se mută în Europa de Est

Tot mai mulţi producători de cinema europeni şi americani se mută în Europa centrală şi orientală pentru a profita de preţurile competitive, de mâna de lucru calificată, de decorurile naturale şi de vestigiile trecutului comunist, informează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Tot mai multe producţii hollywoodiene se mută în Europa de Est

Tot mai multe producţii hollywoodiene se mută în Europa de Est

Americanul David Varod, cel care a cumpărat studiourile bulgare din Boyana, un cartier al Sofiei, spune că va construi aici un mic Hollywood: "Anul viitor, acestea vor fi cele mai mari studiouri de producţie din Europa". "Nu numai ca suprafaţă, ci şi ca număr de producţii", a declarat acest reprezentant al casei de producţie hollywoodiene Nu Image/Millenium Films.

Acesta intenţionează să investească 30 de milioane de euro în următorii 3 de ani pentru a face din Nu Boyana un studio de producţie căutat de toţi producătorii de cinema. Aici se filmează deja filmul "The Code", cu actorii Antonio Banderas şi Morgan Freeman.

"Este de şase ori mai ieftin să realizezi un film în Bulgaria decât în Statele Unite şi cu 35% mai ieftin decât în Cehia. Piaţa din Bulgaria este una la fel de bună ca şi cea din România", a explicat Varod.

"Cel mai bun motiv pentru a veni în Bulgaria sunt decorurile, potrivite pentru subiecte istorice legate de comunism sau pentru acţiuni care se desfăşoară în natură", a declarat producătorul francez Patrick Sandrin, care a turnat în Bulgaria o parte din filmul "Est-Ouest", de Régis Wargnier, cu Catherine Deneuve şi Sandrine Bonnaire, şi "Le Lièvre de Vatanen" cu Christopher Lambert.

În România, chiar dacă nu vin foarte multe companii străine, se realizează numeroase producţii, precum recenta "Tinereţe fără tinereţe"/"Youth without Youth" de Francis Ford Coppola.

"Amen" de Costa-Gavras, "Cold Mountain" cu Nicole Kidman, "Joyeux Noël" de Christian Carion sau "Sex Traffic" de David Yates au fost realizate la Castel şi la Media Pro, celălalt mare studio de producţie românesc.

Costurile de producţie mici nu constituie principalul avantaj, este de părere Christian Dubois, un francez care a fondat la Praga compania Blue Screen: "Praga rămâne o alegere bună chiar dacă alte ţări, precum România şi Bulgaria, se impun prin preţurile mici. Cehii practică cele mai mari preţuri (din regiune n.r.) dar sunt mai buni din punct de vedere tehnic".

Roman Polanski, care în 2004 a realizat "Oliver Twist" la Barrandov Studios, le-a clasat "printre cele mai bune" din lume. Barrandov Studios se laudă cu "cel mai mare studio izolat fonic din Europa".

În Ungaria, o lege din 2004 prevede subvenţionarea filmelor cu până la 20% din costurile de producţie, fapt care a încurajat apariţia studiourilor private. Universal a ales unul dintre ele, Korda, pentru turnarea filmului "Hellboy 2", în regia lui Guillermo del Toro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici