Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine

Transfuziile sangvine ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că sângele stocat pierde o componentă cheie în primele minute de la recoltare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.

25 afișări
Imaginea articolului Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine

Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine

Oxidul nitric facilitează transferul de oxigen în ţesuturi prin intermediul celulelor globulelor roşii, dar acest compus se pierde în primele trei ore de la recoltare, potrivit studiului realizat de Centrul medical al Universităţii Duke.

"Chestiunea calităţilor potenţial negative ale sângelui utilizat în transfuzii este o problemă majoră cu care se confruntă medicina americană", a declarat Jonathan Stamler, profesor de medicină la Duke.

"În principiu, avem o soluţie la problema oxidului nitric - acesta se poate reface - dar metoda trebuie testată clinic", a adăugat Stamler.

Echipa lui Stamler a reuşit, de altfel, să crească fluxul sangvin în inimile unor câini private de oxigen, adăugând oxid nitric în sângele pentru transfuzii.

Mai multe studii recente au arătat că pacienţii care primesc transfuzii sunt supuşi unor riscuri de infarct, insuficienţă cardiacă şi chiar deces. Acesta este primul studiu care a stabilit o cauză clară pentru aceste fenomene.

"Oxidul nitric dilată vasele sangvine, permiţând trecerea globulelor roşii care transportă oxigen", a spus Stamler. "Dacă vasele sangvine nu se pot deschide, celulele globulelor roşii sunt blocate şi nu mai pot oxigena ţesuturile. Rezultatul poate fi un infarct sau decesul", a spus specialistul.

Oxidul nitric poate avea influenţă şi asupra elasticităţii celulelor sangvine. Studiile au arătat că celulele globulelor roşii devin mai dure în absenţa oxidului nitric, astfel încât trecerea prin vasele sangvine mici este îngreunată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici