Turneul "Pianul călător", susţinut de Horia Mihail, s-a încheiat la Tulcea

Cea de-a treia ediţie a turneului "Pianul călător", povestea muzicală al cărei protagonist este muzicianul Horia Mihail, s-a încheiat sâmbătă la Tulcea, instrumentul urmând să rămână la Teatrul "Jean Bart" pentru trei ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii locale de Radio România.

179 afișări
Imaginea articolului Turneul "Pianul călător", susţinut de Horia Mihail, s-a încheiat la Tulcea

Turneul "Pianul călător", susţinut de Horia Mihail, s-a încheiat la Tulcea (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Radio România, turneul "Pianul călător" s-a dovedit, pentru a treia oară, o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, s-a reîntâlnit cu primele două piane "călătoare" la Sânnicolau Mare şi la Mediaş, a călătorit cu cel de-al treilea pian (un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România) prin parcurile bucureştene şi apoi prin trei oraşe din Moldova, în care nu se găsesc piane de concert, respectiv Bârlad, Tecuci, Roman.

Drumul nu a fost uşor, deoarece pianul, care cântăreşte 700 de kilograme, a fost coborât, montat şi acordat în fiecare oraş. Efortul însă a meritat din plin, pentru că peste tot sălile au fost neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori veniţi la recitaluri.

După ce a străbătut mai mult de 4.000 de kilometri, în 15 oraşe din România şi Republica Moldova, a adunat aproximativ 8.500 de spectatori şi milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune şi internet, dar şi numeroase minute de aplauze, cel de-al treilea pian călător a ajuns la destinaţia sa finală, Tulcea. După recitalul de sâmbătă, pianul a rămas la Teatrul "Jean Bart" pentru trei ani.

Repertoriul ales - "Patetica", "Sonata Lunii" şi "Appassionata", "Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră", de L. V. Beethoven - a fost pe placul tuturor, atât al cunoscătorilor ce au apreciat la superlativ interpretarea lui Horia Mihail, cât şi al celor ce pentru prima dată, în parcuri de exemplu, au auzit această muzică şi au ales să vină apoi în sala de concert.

Obosit, dar nicidecum epuizat, Horia Mihail vorbeşte despre aventura sa artistică: "Sunt aproape convins că acest al treilea pian 'călător' va fi folosit de către comunitatea de aici, atât prin invitarea artiştilor locali - tinerii care studiază la Liceul de Muzică, artiştilor din România sau internaţionali şi asta spre binele oamenilor în general şi al tulcenilor în mod special. M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întâlnit oameni avizi de muzică şi m-am bucurat ca eu am dus-o la ei acasă. Una peste alta, a fost un turneu reuşit şi mă bucur că am ajuns în oraşe în care nu mai fusesem până acum, aşa cum este, de exemplu, oraşul Tulcea, în care prietenul meu pianul 'călător" va rămâne".

Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef Radio România Cultural şi unul dintre iniţiatorii turneului, a declarat: "Mă bucur foarte mult că acest al treilea pian a ajuns la Tulcea, în această sală în care mai demult exista un cinematograf. Am fost aici la film în anii '80, dar sunt încântată să revăd sala în această formă nouă, elegantă, extrem de potrivită pentru spectacol, indiferent de genul acestuia şi mă bucur să văd că în Tulcea există public pentru muzică clasică. De altfel, ştiam că există un liceu de artă foarte puternic, ştiam că există mulţi tineri muzicieni care au pornit de aici şi au făcut performanţă. Radioul public are în misiunea lui şi educaţia prin cultură, iar aceste turnee, fie că se numesc 'Pianul Călător', 'Vioara lui Enescu la sate', 'Duelul Viorilor' sau 'Flautul de Aur', încearcă să susţină o dezvoltare la scară cât mai mare a culturii şi, în particular, să facă muzica clasică accesibilă cât mai multor oameni".

Cea de-a treia ediţie a turneului "Pianul Călător" s-a desfăşurat în perioada 24 martie - 27 aprilie şi a fost organizată de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici