Umorul, determinat de testosteron

Bărbaţii au o aplecare naturală spre umor spre deosebire de femei, din cauza nivelului mai mare de testosteron, potrivit unui studiu realizat de un cercetător britanic publicat în British Medical Journal.

3 afișări
Imaginea articolului Umorul, determinat de testosteron

Umorul, determinat de testosteron (Foto BBC)

Bărbaţii fac mai multe gaguri decât femeile, iar glumele lor tind să fie mai agresive, potrivit profesorului Sam Shuster, de la Norfolk and Norwich University Hospital, informează BBC.

Medicul a testat reacţiile a 400 de persoane vizavi de faptul că lui îi place să meargă pe uniciclu.

Femeile au avut tendinţa de a face comentarii încurajatoare şi laudative, în timp ce bărbaţii l-au luat în batjocură de cele mai multe ori. Cei mai agresivi s-au dovedit a fi tinerii bărbaţi. Jumătate dintre persoane au comentat cu voce tare acest hobby al profesorului, majoritatea fiind bărbaţi. Foarte puţine femei au făcut comentarii comice sau ironice, în timp ce 75% dintre bărbaţi au abordat cu umor ciudăţenia, făcând remarci de tipul "Ţi-ai pierdut o roată?".

Profesorul spune că femeile tind să spună mai puţine glume decât bărbaţii şi că numărul comedienilor îl depăşeşte pe cel al comedienelor.

Studiul lui Shuster a scos la iveală faptul că bărbaţii au tendinţa de a utiliza umorul mai degrabă ironizându-i pe ceilalţi, aceasta fiind o calitate dezvoltată din agresivitate. Iar agresivitatea - considerată în general o trăsătură masculină - a fost asociată cu expunerea la testosteron a fătului în uter.

Intenţia agresivă iniţială se canalizează astfel într-o mai sofisticată glumă, agresivitatea fiind mascată de comentarii spirituale.

Profesorul a sugerat că este posibil ca bărbaţii să răspundă mai agresiv pentru că îi percep pe ceilalţi semeni ai lor drept o ameninţare şi pentru că vor să atragă atenţia femeilor asupra lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici