Un ceas al fostului cancelar german Konrad Adenauer, vândut la licitaţie pentru 142.000 de euro

Un ceas Rolex din aur, care a aparţinut primului cancelar german de după Al Doilea Război Mondial, Konrad Adenauer, a fost vândut, duminică seară, la o licitaţie organizată la Geneva, pentru suma de 170.500 franci elveţieni (142.000 euro), depăşind de aproape trei ori estimările specialiştilor.

232 afișări
Imaginea articolului Un ceas al fostului cancelar german Konrad Adenauer, vândut la licitaţie pentru 142.000 de euro

Un ceas al fostului cancelar german Konrad Adenauer, vândut la licitaţie pentru 142.000 de euro

Trei colecţionari, prezenţi în sala din Geneva, şi-au disputat acest ceas, al cărui preţ de pornire a fost fixat la 60.000 de franci elveţieni (48.525 euro), au anunţat luni reprezentanţii casei Sotheby's.

Ceasul este un model automatic din aur de 18 carate, gravat pe partea din spate cu numele fostului cancelar german.

Primit de Konrad Adenauer în anul 1955, ceasul a fost conservat în starea lui iniţială de moştenitorii fostului cancelar german, care au decis în cele din urmă să îl vândă la licitaţie.

Născut pe 5 ianuarie 1876 la Köln, Konrad Adenauer a fost un politician creştin-democrat german, de profesie jurist. Din 1917 şi până în 1933, el a exercitat funcţia de primar general al Kölnului. Adversar al naţional-socialismului, a fost înlăturat din funcţia de primar general şi s-a retras la mănăstirea Maria Laach. În 1944 a fost arestat sub acuzaţia de complot împotriva regimului nazist.

În ciuda vârstei înaintate (în 1946 împlinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus eforturile de reconstrucţie a creştin-democraţiei germane, mişcare interzisă în timpul dictaturii hitleriste. În anul 1949, la vârsta de 73 de ani, a fost ales în funcţia de cancelar al Republicii Federale Germania - primul după cel de Al Doilea Război Mondial.

Konrad Adenauer a reuşit apropierea ţării sale de Franţa, punând alături de Charles de Gaulle bazele alianţei franco-germane, care a constituit nucleul viitoarei Uniuni Europene. Este considerat ca fiind unul dintre "părinţii Europei", alături de Charles de Gaulle, Robert Schuman (ministru de Externe al Franţei), Alcide De Gasperi (ministru de Externe al Italiei) şi Jean Monnet (autorul planului unificării industriilor vest-europene).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici