Un nou album pentru Eminem, o nouă polemică

Rapperul Eminem a lansat marţi, la trei ani după precedentul său album, materialul discografic "The Marshall Mathers LP2", un disc ce marchează totodată revenirea în prim plan a polemicilor care l-au însoţit pe artistul american încă de la începutul carierei sale, din cauza versurilor homofobe.

409 afișări
Imaginea articolului Un nou album pentru Eminem, o nouă polemică

Un nou album pentru Eminem, o nouă polemică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Produs de Rick Rubin, fondatorul legendarei case de discuri Def Jam, care i-a făcut cunoscuţi marelui public în anii '80 şi '90 pe Run DMC şi Beastie Boys, albumul "The Marshall Mathers LP 2" se doreşte a fi o continuare a materialului de debut al rapperului, "The Marshall Mathers LP", lansat în 2000 şi devenit aproape instantaneu un disc clasic al genului.

În piesele de pe noul disc, mai mulţi artişti de renume - Rihanna, Skylar Grey şi Nate Ruess, liderul trupei Fun. - cântă alături de Eminem (al cărui nume real este Marshall Bruce Mathers III), ajuns între timp la vârsta de 41 de ani şi care a renunţat total la alcool şi droguri în urmă cu cinci ani. Printre artiştii invitaţi pe noul album se află un singur rapper - Kendrick Lamar.

Departe de a se fi cuminţit, Eminem, alias Slim Shady - alter ego-ul său muzical -, foloseşte în continuare, în piesa "Rap God", insulte homofobe, care i-au adus deja în trecut numeroase critici vehemente.

"Revenim la această bătălie, în spiritul meu, între dorinţa mea de a fi liber să spun ce vreau şi întrebările despre ceea ce poate sau nu poate să-i rănească pe oameni", explica artistul american într-un interviu acordat revistei Rolling Stone.

În acelaşi interviu, rapperul descrie acei termeni pe care îi foloseşte ca pe nişte figuri de stil, asigurându-i pe fanii săi că acele cuvinte reprezentau insulte obişnuite în zona în care a copilărit şi că ele nu trebuie interpretate "ad litteram".

"Adevăratul eu, care stau acum pe scaun şi vă vorbesc, nu are nicio problemă cu homosexualii, cu heterosexualii sau persoanele transgender, nu am niciun fel de problemă", a declarat el pentru Rolling Stone. În 2001, Eminem a cântat de altfel în duet cu Elton John, un homosexual declarat, pentru a încerca să oprească polemicile cauzate de versurile sale din acea vreme. Ulterior, Eminem s-a pronunţat în public şi în favoarea căsătoriilor gay.

Boy George, el însuşi homosexual, a regretat la rândul său faptul că rapperul american foloseşte astfel de insulte în piesele sale în momentul în care comunitatea gay se confruntă cu dificultăţi serioase în multe ţări, precum în Rusia. "El spune că «e ceva ironic», dar, ei bine, nu e deloc ironic atunci când ţi se sparge capul cu lovituri de picior", a declarat Boy George, fostul lider al grupului Culture Club, pentru Fuse News.

Aflat mult timp la cuţite şi cu mama sa - atât în cântece, în care o insulta în mod frecvent, dar şi în viaţa reală, la tribunal, unde a fost dat în judecată de ea pentru defăimare -, Eminem pare să fi îngropat în sfârşit securea războiului cu femeia care l-a adus pe lume.

Scuzându-se în faţa aceleia pe care a insultat-o în trecut, denumind-o "târfă egoistă", Eminem afirmă într-un cântec de pe noul său album: "Eşti întotdeauna frumoasă pentru mine, pentru că tu eşti mama mea".

Precedentele şapte albume lansate de Eminem s-au vândut în 86,5 milioane de exemplare în toată lumea. După ce şi-a făcut debutul în actorie, în 2002, cu rolul din "8 Mile", pentru care a fost lăudat de criticii de specialitate, Eminem a preferat să se concentreze asupra carierei sale de muzician. Albumul "Recovery" a fost discul cu cele mai mari vânzări din Statele Unite în anul 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici