Un spion nazist, păcălit de un actor ratat, înaintea debarcării din Normandia

Un spion nazist a fost păcălit de un actor australian ratat, angajat de britanici să fie dublura generalului Bernard Montgomery şi să se arate în zona Mediteranei înaintea debarcării din Normandia, pentru a le lăsa naziştilor impresia că mai au timp înainte de atac, potrivit cotidianului The Times.

274 afișări
Imaginea articolului Un spion nazist, păcălit de un actor ratat, înaintea debarcării din Normandia

Meyrick Clifton James şi Bernard Montgomery (Montaj foto)

Povestea actorului australian Meyrick Clifton James, care l-a păcălit pe spionul nazist Ignacio Molina Pérez, pozând drept generalul britanic Montgomery, a stat la baza filmului "I Was Monty's Double" (1958), în care artistul şi-a jucat propriul rol. Însă identitatea spionului nazist, de naţionalitate spaniolă, dar aflat în serviciul Germaniei, şi detaliile privind modul în care s-a petrecut celebra farsă, rămasă în istorie cu numele "Monty's Double' hoax", au fost dezvăluite abia recent.

Meyrick Clifton James era, în 1944, un actor ratat, care nu ştia nici să cânte, nici să danseze şi care îşi pierduse un deget în tranşee. Cu toate acestea, cu faţa lui subţire şi mustaţa sa căruntă, semăna mult cu generalul Montgomery.

Înaintea debarcării din Normandia, în Franţa ocupată de nazişti, britanicii au avut ideea să folosească un actor care să pozeze drept Monty pentru a lăsa o impresia falsă privind poziţionarea acestuia, în operaţiunea cu numele de cod "Copperhead". După ce a învins forţele Axei la El Alamein (Egipt), în toamna anului 1942, Montgomery a revenit în Marea Britanie pentru a comanda trupele de uscat pentru viitoarea invadare a Europei, lucru anunţat în februarie 1944. Britanicii ştiau că, din acel moment, agenţii germani vor face tot posibilul să urmărească fiecare mişcare a lui Monty.

Dacă acesta ar fi fost văzut undeva în zona Mediteranei cu o zi sau două înaintea invaziei din Normandia, nemţii ar fi fost convinşi că mai au cel puţin o săptămână până vor fi atacaţi şi ar fi fost mai puţin atenţi la coasta de vest a Franţei.

Gibraltar era locul ideal pentru plasarea dublurii lui Monty, pentru că acolo activa, sub numele de cod "Cosmos", un spion spaniol lipsit de scrupule, aflat în serviciul Germaniei, maiorul Ignacio Molina Pérez. Acesta era un om de legătură între guvernul spaniol şi autorităţile britanice din Gibraltar, ce pretindea că este de partea Aliaţilor.

Într-un raport al serviciului de securitate britanic MI5, se arată însă că Molina fusese decorat de guvernul german în mai multe ocazii şi că fusese desemnat la începutul anului 1944 şef al Gestapo-ului pentru regiunea Algeciras, Spania. Astfel, Molina era victima ideală pentru farsa cu dublura lui Monty, pentru că ar fi transmis imediat în Germania faptul că l-a văzut pe general în Gibraltar. În plus, britanicii au răspândit informaţii false conform cărora Montgomery urma să ajungă în Africa de Nord, prin Gibraltar, pentru a pune la cale invadarea Franţei dinspre sud înaintea principalului atac ce urma să vină din nord.

Pe 26 mai 1944, falsul Monty a ajuns în Gibraltar, unde a fost aşteptat cu un comitet de recepţie de guvernatorul regiunii, locotenetul general Ralph "Rusty" Eastwood, care şi-a jucat şi el rolul cu convingere. "Bună, Monty, mă bucur să te văd", "Bună, Rusty, ce mai faci?", au fost replicile schimbate de cei doi când s-au văzut.

Molina fusese invitat la reşedinţa guvernatorului pentru o întâlnire cu secretarul colonial şi lăsat într-o cameră din care putea vedea figura celui primit de o gardă de onoare. La micul dejun, guvernatorul l-a felicitat pe James pentru performanţa sa, zicându-i "Chiar eşti Monty. Îl ştiu de ani de zile". Punctul culminant al operaţiunii a fost momentul în care Molina şi secretarul colonial traversau curtea, chiar atunci când Eastwood îl conducea pe "generalul Montgomery" la maşină.

Molina, care era un mai bun spion decât actor, s-a arătat vădit interesat de această întâmplare în faţa secretarului colonial britanic şi i-a pus întrebări până când acesta, părând a fi pus în încurcătură, "a fost obligat" să admită că Montgomery, comandantul suprem, se îndrepta spre Alger.

Spaniolul a plecat cu maşina în grabă şi a fost văzut apoi dând un telefon în oraşul La Linea, Spania. Într-un raport britanic, s-a estimat că informaţia a ajuns la Berlin în 20 de minute şi a fost confirmată şi de alţi spioni ai Germaniei. Molina şi-a exagerat rolul, povestind unuia dintre confidenţii săi, care era de fapt un spion al britanicilor, că dăduse mâna cu generalul Montgomery. "Guvernatorul mi-a făcut cunoştinţă cu el. Pare muy simpatico (foarte drăguţ)", i-a spus Molina agentului dublu, care a raportat la rândul său că spaniolul părea "foarte mulţumit de el însuşi".

Acesta a fost numai un element în înşelăciunile care au înconjurat Ziua-Z (D-Day - ziua începerii debarcării din Normandia, pe 6 iunie 1944), iar englezii nu au ştiut niciodată ce impact a avut. Dar cu siguranţă a avut un efect puternic asupra celor implicaţi.

Actorul Meyrick Clifton James, căruia i s-a părut stresantă întreaga acţiune, a fost dus la Cairo unde a rămas, cu o rezervă consistentă de whisky la dispoziţie, până la desfăşurarea debarcărilor din Normandia. A avut salariul unui general, timp de cinci săptămâni, cât l-a interpretat pe Monty, dar nu i s-a adus vreo recunoaştere oficială. În 1945, el a scris o carte, "I Was Monty's Double", care a stat la baza filmului omonim din 1958, în care James şi-a interpretat propriul rol, dar şi pe cel al generalului Montgomery. La moartea actorului, în 1963, Montgomery a spus despre sosia sa că "i-a păcălit pe germani într-un moment critic al războiului".

Cariera lui Molina în spionaj s-a încheiat brusc, pentru că, odată ce britanicii au avut dovezi solide că lucra pentru nazişti, l-au declarat "persona non grata" şi l-au expulzat din Gibraltar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici