Un tablou de Matisse furat, estimat la 3 milioane de dolari, a fost returnat Venezuelei

Un tablou din 1925, atribuit pictorului modernist francez Henri Matisse, estimat la 3 milioane de dolari, a fost returnat luni Venezuelei de Statele Unite ale Americii, la peste un deceniu după ce a fost furat dintr-un muzeu din Caracas.

57 afișări
Imaginea articolului Un tablou de Matisse furat, estimat la 3 milioane de dolari, a fost returnat Venezuelei

Un tablou de Matisse furat, estimat la 3 milioane de dolari, a fost returnat Venezuelei (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Autorităţile din Venezuela consideră că tabloul "Odalisca cu pantaloni roşii/ Odalisque a la culotte rouge" a fost furat din Muzeul de artă contemporană din Caracas în 2002, însă dispariţia operei a trecut neobservată o perioadă, deoarece hoţii au pus un fals în locul acesteia.

"Tabloul este bine conservat", a declarat ministrul Culturii din Venezuela, Fidel Barbarito, televiziunii locale, de pe aeroportul din Caracas, unde tabloul, ambalat într-o cutie albă, a sosit în ţară, după ce un tribunal din Florida a autorizat returnarea picturii.

Fidel Barbarito a precizat că tabloul va trece printr-un "proces de aclimatizare" delicat, timp de 72 de ore, şi va fi expus din nou în muzeu în aproximativ două săptămâni.

Tabloul a fost recuperat în iulie 2012, într-o operaţiune organizată de FBI într-un hotel din Miami Beach, unde Pedro Marcuello Guzman, un cubanez în vârstă de 48 de ani, a oferit lucrarea poliţistului sub acoperire, pentru suma de 740.000 de dolari, recunoscând că a fost furată.

Muzeul de artă contemporană din Caracas, fostul muzeu Sofia Imber, a cumpărat tabloul de la Marlborough Gallery din New York, în 1981, pentru suma de 400.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici