Vedetele care adoptă copii din ţări sărace fac mai mult rău decât bine

Vedetele care înfiază copii din ţări sărace fac mai mult rău decât bine, spun cercetătorii britanici, care cred că din acest motiv, multe familii din statele în curs de dezvoltare îşi trimit copiii la orfelinat, în speranţa că aceştia vor fi adoptaţi în străinătate, informează dailymail.co.uk.

65 afișări
Imaginea articolului Vedetele care adoptă copii din ţări sărace fac mai mult rău decât bine

Cântăreaţa Madonna şi copilul adoptat din Malawi, David Banda

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool spun că cererea de copii din partea familiilor din Vest face ca multe familii numeroase din ţările în curs de dezvoltare să-şi trimită copiii la orfelinat pentru a fi daţi spre adopţie.

Potrivit sursei citate, psihologii care au emis acest avertisment au făcut un apel la un control mai strict al adopţiilor internaţionale, pentru a se pune capăt unui "mecanism de piaţă" care afectează copiii şi "încalcă drepturile acestora".

Ideea ar putea să supere multe cupluri din Marea Britanie care încearcă să adopte copii din străinătate, din cauza dificultăţilor întâmpinate pentru adoptarea unui copil din propria ţară.

Procesul a fost numit "efectul Madonna", pentru că s-a accentuat după ce starul american a adoptat un copil din Malawi, în 2006.

"Unii spun că adopţiile internaţionale sunt o soluţie pentru numărul mare de copii din orfelinate, dar noi am descoperit că adevărul este total opus", a spus profesorul Kevin Browne, autorul studiului. "De fapt, părinţii din ţările sărace renunţă acum la copii în speranţa că aceştia vor avea o viaţă mai bună în Vest, cu o familie mai înstărită", a adăugat acesta.

"Unele vedete au încurajat fără să se gândească adopţiile internaţionale, deşi datele indică faptul că 96% din copiii din orfelinatele din Europa şi probabil din lume nu sunt cu adevărat orfani, având cel puţin un părinte, un lucru cel mai adesea cunoscut de autorităţi", a spus acesta.

Profesorul a mai adăugat că guvernele şi orfelinatele au obţinut câştiguri substanţiale de pe urma proceselor de adopţie.

Raportul cercetătorilor concluzionează că orfanii ar trebui să fie îngrijiţi în instituţii din propria ţară şi că adopţiile internaţionale ar trebui privite ca o ultimă soluţie.

Printre vedetele care au adoptat copii din străinătate se numără şi actorii Angelina Jolie şi Brad Pitt, care au înfiat doi băieţi, Maddox, originar din Cambodgia, şi Pax Thien, venit din Vietnam, şi o fetiţă, Zahara, din Etiopia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici