Vezi aici imagini spectaculoase de la carnavalul de la Rio de Janeiro - GALERIE FOTO

Costumele extravagante, muzica asurzitoare, carele alegorice monumentale şi celebrele "passistas" (dansatoare) îmbrăcate doar în paiete au dat, duminică seară, semnalul de începere a spectaculosului Carnaval de la Rio, marcat de o expolozie de focuri de artificii.

379 afișări
Imaginea articolului Vezi aici imagini spectaculoase de la carnavalul de la Rio de Janeiro - GALERIE FOTO

Vezi aici imagini spectaculoase de la carnavalul de la Rio de Janeiro - GALERIE FOTO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

VEZI AICI GALERIA FOTO DE LA RIO DE JANEIRO

Şcoala de samba Sao Clemente a deschis parada, cu o defilare ce a adus un omagiu oraşului Rio de Janeiro, supranumit "Cidade Maravilhosa" (Oraşul Minunat), manifestare ce a avut la bază tema "Rio al meu, al tău, al nostru, cel binecuvântat de zei". Rio de Janeiro a fost ales pentru a găzdui ediţia din 2016 a Jocurilor Olimpice.

În timpul nopţilor de duminică spre luni şi luni spre marţi, cele mai bune 12 şcoli de samba din oraş îşi vor disputa mult râvnitul trofeu de "campioană a Carnavalului", într-un spectacol difuzat de televiziunile din lumea întreagă.

Dintre toate femeile frumoase prezente la eveniment, una se va distinge cu siguranţă: top modelul brazilian Gisele Bündchen, care va defila pe un car alegoric al şcolii Vila Isabel.

Aceste parade, care au loc în faţa unui public de 70.000 de privilegiaţi prezenţi pe celebrul Sambadrom, un bulevard lung de 700 de metri, mărginit de gradene şi loje VIP, reprezintă o veritabilă competiţie, urmărită cu aceeaşi pasiune cu care sunt urmărite marile meciuri de fotbal.

Peste 800.000 de turişti brazilieni şi străini au ajuns deja la Rio şi vor cheltui aproape 900 de milioane de dolari în hoteluri, baruri şi restaurante, au anunţat reprezentanţii municipalităţii.

Într-o ţară cuprinsă timp de o săptămână (3 - 9 martie) de febra carnavalului, aceste defilări reprezintă în acelaşi timp o manifestare de mândrie pentru cea mai mare parte a populaţiei din Rio de Janeiro, extrem de săracă. Apogeul acestor zile de sărbătoare este o competiţie urmărită cu aceeaşi pasiune cu care sunt urmărite marile meciuri de fotbal.

În rândul şcolilor de samba, tensiunea este foarte mare. Fiecare şcoală de samba a cheltuit între 2 şi 5 milioane de dolari pentru prezentarea proprie, aceste sume provenind din fonduri publice, din donaţii ale unor companii private, dar, adeseori, şi de la mafioţii locali care patronează unele dintre şcoli.

În acest an, un incendiu a cuprins, pe 7 februarie, Cidade do Samba, un complex de hangare şi de ateliere din zona portuară a oraşului Rio de Janeiro, unde sunt confecţionate costumele şi carele alegorice, distrugând roadele multor luni de muncă ale artizanilor locali.

Cele trei şcoli de samba afectate de incendiu - Grande Rio, Uniao da Ilha şi Portela - s-au lansat într-o cursă contra cronometru pentru a-şi reconstrui carele alegorice şi a-şi reface miile de costume distruse de flăcări.

În mod excepţional, aceste trei şcoli nu vor fi notate de către juriu, care analizează fiecare paradă în funcţie de 10 criterii extrem de stricte (ţinuta carului, costumele, ritmul etc.).

Fără a mai aştepta sosirea celor două nopţi de sărbătoare, popularul carnaval a invadat deja străzile din Rio de Janeiro. Sâmbătă, în ciuda unei ploi insistente, aproape două milioane de petrecăreţi din tradiţionalul "bloco" (grup carnavalesc) Bola Preta au ocupat străzile oraşului, dansând şi cântând pe ritmuri de samba.

Circa 50.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea în Rio pe perioada carnavalului.

Nivelul de siguranţă din Rio de Janeiro a crescut după pacificarea favelelor (cartiere mărginaşe foarte sărace, n.r.) violente, însă oraşul desemnat gazda Jocurilor Olimpice din 2016 rămâne unul din cel mai puţin sigure din ţară.

Urmând exemplul oraşului Rio de Janeiro, întreaga Brazilie, o ţară cu o populaţie de 193 de milioane de locuitori, devenită a şaptea economie din lume, se opreşte din ritmul ei obişnuit de lucru, pentru o săptămână, fiind cuprinsă de febra carnavalului, o tradiţie veche de peste 150 de ani.

În această perioadă a anului, favorabilă promiscuităţii sexuale şi consumului masiv de băuturi alcoolice, mijloacele de securitate au fost întărite în toate oraşele, iar guvernul brazilian a fost prevăzător: circa 85 de milioane de prezervative vor fi distribuite gratuit în întreaga ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici