Victima lui Roman Polanski cere retragerea acuzaţiilor (Video)

Victima din scandalul care l-a determinat pe Roman Polanski să fugă din SUA, în 1978, a cerut retragerea acuzaţiilor împotriva cineastului, care riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu aceasta, când ea avea 13 ani, potrivit documentelor judiciare.

49 afișări
Imaginea articolului Victima lui Roman Polanski cere retragerea acuzaţiilor (Video)

Victima lui Roman Polanski cere retragerea acuzaţiilor (Video)

Potrivit AFP, pe 2 decembrie 2008, celebrul regizor francez, în vârstă de 75 de ani, a făcut recurs, prin intermediul avocaţilor săi, la tribunalul din Los Angeles, cerând justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile formulate împotriva lui în urmă cu 31 de ani.

Apărătorii lui Polanski au afirmat că în prezent se află în posesia unor noi probe care dovedesc faptul că regizorul nu a beneficiat la acea vreme de o procedură penală echitabilă.

În răspunsul lui din 6 ianuarie 2009, parchetul a cerut magistraţilor să respingă această cerere, atât timp cât acuzatul nu se prezintă el însuşi în faţa tribunalului. Polanski este considerat în mod oficial un fugar, iar pe numele lui există în continuare acel mandat de arestare, emis în urmă cu trei decenii.

Victima din acest caz, în prezent în vârstă de 45 de ani, mamă a trei copii, a depus o cerere, luni, la tribunal, cerând şi ea, la rândul său, încetarea urmăririi în justiţie a cineastului.

"Eu am fost adolescenta în vârstă de 13 ani de care Roman Polanski a abuzat pe 10 martie 1977 (...) Am cerut ca acest caz să se încheie din punct de vedere juridic. Le-am cerut procurorului şi tribunalului să abandoneze aceste acuzaţii", a declarat Samantha Geimer, victima acelui scandal.

Geimer spune că, "chiar dacă sunt adevărate, publicarea detaliilor (despre agresiunea comisă, n.r.) ne face un rău mie, soţului meu, celor trei copii ai mei şi mamei mele". Femeia mai susţine că a "devenit o victimă a acţiunilor procurorului".

Nu este pentru prima oară când Geimer cere justiţiei să renunţe la acuzaţiilor formulate împotriva lui Roman Polanski. Geimer a mai făcut deja acest demers, fără succes, în 1995 şi în 1997.

Polanski, regizorul filmelor devenite clasice "Un copil pentru Rosemary" (1968) şi "Cartierul chinezesc" (1974), are cetăţenie franceză şi nu poate fi extrădat în Statele Unite.

Puternic dezaprobat de mass-media americană din acea perioadă, cineastul franco-polonez nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite, nici măcar atunci când a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în 2003, pentru filmul "Pianistul", cu Adrien Brody în rolul principal.

Polanski s-a aflat iniţial sub incidenţa mai multor capete de acuzare, inclusiv cele de viol şi corupere prin administrare de droguri. În mărturia pe care a depus-o în timpul procedurii de anchetare, cineastul a declarat că este vinovat doar de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Polanski a petrecut 42 de zile în închisoarea din California pentru evaluare psihiatrică şi a părăsit Statele Unite înainte de formularea sentinţei.

Interesul publicului pentru cazul Polanski a fost reaprins prin documentarul intitulat "Roman Polanski: Wanted and Desired", lansat în ianuarie 2008 la Sundance Film Festival. În acest documentar au fost intervievaţi avocatul din 1978 al lui Polanski, victima şi avocatul acesteia, reporteri şi colegi cineaşti ai regizorului, care au vorbit despre comportamentul necorespunzător al judecătorului, decedat între timp. Polanski a refuzat să fie intervievat pentru acest documentar.

Polanski era unul dintre cei mai apreciaţi regizori de la Hollywood la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, pentru stilul avangardist al filmelor sale. El s-a bucurat de compasiunea americanilor după ce soţia lui însărcinată, actriţa Sharon Tate, a fost ucisă, în 1969, în Los Angeles, de patru membri ai sectei lui Charles Manson.

Documentarul Roman Polanski: Wanted and Desired


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici