WikiLeaks, subiectul filmului ce a deschis Festivalul de Film de la Toronto - VIDEO

"The Fifth Estate", controversatul film despre felul în care a apărut site-ul WikiLeaks, a deschis joi seară cea de-a 38-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF), cel mai important eveniment de gen din America de Nord.

87 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks, subiectul filmului ce a deschis Festivalul de Film de la Toronto - VIDEO

WikiLeaks, subiectul filmului ce a deschis Festivalul de Film de la Toronto (Captură video)

Numeroase staruri de prim calibru de la Hollywood vor păşi pe covorul roşu de la Toronto în acest an: Meryl Streep, Colin Firth, Julia Roberts, Kate Winslet şi Jennifer Aniston.

Actorul britanic Benedict Cumberbatch, care joacă rolul lui Julian Assange în acest film, confirmă statutul său de nou star inconturnabil, prezentând alte două filme la Toronto: "12 Years a Slave", de Steve McQueen, şi "August: Osage County", cu Meryl Streep şi Julia Roberts.

Actorul germano-spaniol Daniel Bruhl, care îl interpretează pe Daniel Domscheit-Berg, fostul purtător de cuvânt al WikiLeaks şi fostul colaborator principal al lui Julian Assange, a cărui carte a inspirat filmul "The Fifth Estate", va păşi din nou pe covorul roşu la Toronto, la premiera mondială a celui mai recent film regizat de Ron Howard, "Rush", o peliculă despre rivalitatea legendară dintre piloţii de Formula 1 Niki Lauda şi James Hunt.

Regizat de Bill Condon, "The Fifth Estate" prezintă parcursul lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a condus în 2010 la divulgarea fără precedent a câtorva mii de informaţii confidenţiale.

Această premieră mondială a avut loc la doar câteva săptămâni după condamnarea la 35 de ani de închisoare a lui Bradley Manning, găsit vinovat pentru transmiterea a 700.000 de documente oficiale americane către site-ul WikiLeaks.

Julian Assange, în continuare refugiat în ambasada Ecuadorului de la Londra, nu a putut să vadă filmul, însă a citit scenariul acestuia. În ianuarie, Assange a spus că acest film este "o operaţiune masivă de propagandă" împotriva WikiLeaks, într-un articol apărut în The Guardian, afirmând în plus că pelicula conţine scene care nu au nicio legătură cu realitatea.

Cameron Bailey, directorul artistic al TIFF, consideră că "acest film oferă una sau chiar mai multe perspective pentru a-l înţelege mai bine pe Assange şi WikiLeaks".

În total, 366 de filme, dintre care 146 premiere mondiale, vor fi prezentate la TIFF până pe 15 septembrie.

Printre filmele prezentate la Toronto figurează "La vie d'Adèle", de Abdellatif Kechiche, recompensat cu Palme d'Or la Cannes în acest an, care descrie, uneori în scene violente, pasiunea arzătoare dintre două tinere femei.

Acest film, prezentat tot joi seară, a ajuns la Toronto în contextul unor tensiuni puternice între cele două actriţe principale şi regizorul peliculei cauzate de condiţiile în care a fost turnat lungmetrajul, ambele tabere ieşind la rampă cu declaraţii tulburătoare.

Printre celelalte producţii aşteptate cu nerăbdare figurează "Mandela: Long Walk to Freedom", o frescă despre viaţa fostului lider sud-african, regizată de Justin Chadwick. Un alt film, intitulat "The Invisible Woman", va prezenta o aventură secretă a scriitorului Charles Dickens, regizat de Ralph Fiennes, în care starul britanic joacă rolul principal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici