Ziua Mondială a Toaletelor, la 19 noiembrie

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat miercuri că data de 19 noiembrie a fost desemnată Ziua Mondială a Toaletelor, în urma unei propuneri făcute de statul Singapore, al cărui ambasador a spus că se va distra pe seama eventualelor glume care vor apărea în legătură cu acest subiect.

492 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Toaletelor, la 19 noiembrie

Ziua Mondială a Toaletelor, la 19 noiembrie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sunt sigur că vor exista multe glume atunci când mass-media şi publicul larg vor afla că ONU a desemnat o Zi Mondială a Toaletelor", a declarat diplomatul singaporez Mark Neo, înainte de votul Adunării Generale a ONU, care a adoptat în unanimitate această decizie.

"Glumele lor vor fi binevenite, mai ales dacă ele recunosc existenţa unui anumit tabu care împiedică orice discuţie deschisă şi serioasă despre problema instalaţiilor sanitare şi a toaletelor la nivel global", a declarat Mark Neo în faţa celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU.

Diplomatul asiatic a precizat că 2,5 miliarde de persoane din lume nu au acces la instalaţii sanitare corespunzătoare şi că 1,1 miliarde de persoane îşi fac nevoile în natură. Amenajarea de toalete ar putea salva vieţile a peste 200.000 de copii în fiecare an, afirmă el.

Jan Eliasson, vice-secretarul general al ONU, a felicitat iniţiativa diplomatului din Singapore: "Să ai acces la instalaţii sanitare corespunzătoare reprezintă o chestiune de demnitate".

Acesta a lansat în luna martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, o campanie specială, iniţiată cu scopul de a ameliora accesul la toalete pentru cele 2,5 miliarde de persoane care nu au toalete în locuinţele lor, o lipsă care reprezintă o cauză majoră pentru declanşarea a numeroase probleme de sănătate.

Scăderea la jumătate a numărului de persoane care nu au acces la toalete cu apă curentă până în anul 2015 este unul dintre cele opt obiective de dezvoltare în domeniul sănătăţii şi sărăciei, fixate de ONU în 2000.

Acesta a rămas însă obiectivul care este cel mai departe de a fi realizat: în ritmul actual, obiectivul nu va putea fi atins înainte de anul 2075.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici