Cioloş: ha ne lett volna a 13-as rendelet, legalább repterekkel beléptünk volna a Schengenbe

Dacian Cioloş volt kormányfő azt mondja, hogy ha nem lett volna a 13-as sürgősségi kormányrendelet körül kialakult helyzet, Románia idén belépett volna a schengeni övezetbe legalább a repülőterekkel.

24 afișări
Imaginea articolului Cioloş: ha ne lett volna a 13-as rendelet, legalább repterekkel beléptünk volna a Schengenbe

Cioloş: ha ne lett volna a 13-as rendelet, legalább repterekkel beléptünk volna a Schengenbe

A technokrata kormány miniszterelnöke erről csütörtökön, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem európai tanulmányok karának meghívására Kolozsváron beszélt. Mint hangsúlyozta, fontos, hogy Románia világos garanciát adjon arra, hogy tiszteletben tartja a jogállamiságot és a korrupcióellenes küzdelmet nem csak a társadalom, hanem a politikum szintjén is.

„Ha nem lett volna az a helyzet, amin átmentünk január végén-február elején a 13-as sürgősségi kormányrendelettel, nagy esély lett volna arra, hogy Románia belépjen a schengeni övezetbe legalább a repülőterekkel. Fontos, hogy világos garanciát adjunk arra, hogy tiszteletben tartja a jogállamiságot és a korrupcióellenes küzdelmet nem csak a társadalom szintjén, mert a társdalom nagyon jól elkészítette a házi feladatát, hanem a politikum szintjén is, meg kell mutatnunk, hogy a politikai döntésekkel tudunk tartani egy egészséges gazdasági növekedést, beleértve a költségvetési politikát is. Románia egyik aduja, hogy az egyik legnagyobb gazdasági növekedési potenciállal bíró európai ország közepes és hosszú távon, ami befektetések vonzását jelenti. Ha olyan döntéseket hozunk, amelyek veszélybe sodorhatják a gazdaság fejlődését, fékezzük ezt a folyamatot” – fejtette ki Cioloş.

Elmondása szerint Románia tud úgy fellépni, hogy ne váljon az Unió jövőjével kapcsolatos európai viták és viták áldozatává, hanem lehetőséget teremt, amit értékesíteni tud.

„Mondjuk le arról a hozzáállásról, hogy periférián vagyunk, és pozícionáljuk magunkat a viták közepébe, a keménymagjába. Ha perifériaként állunk hozzá, nem zavarunk túl sok vizet, nincsenek elvárásink másoktól, hogy más szemmel nézzenek ránk” – vallja a volt kormányfő.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici