Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt húsz évre ítélték Ioan Ficior kommunista pribéket

Jogerősen 20 évnyi szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Ioan Ficiort, emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával.

38 afișări
Imaginea articolului Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt húsz évre ítélték Ioan Ficior kommunista pribéket

Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt húsz évre ítélték Ioan Ficior kommunista pribéket (Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

A volt kommunista pribéknek le kell töltenie a börtönbüntetését.

Ioan Ficior ellen 2014. augusztus 18-án emelt vádat a legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészség, miután a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) feljelentést tett ellene emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Ioan Ficiort azzal vádolják, hogy 1958 és 1963 között, amikor a peripravai munkatábort vezette, elnyomó, embertelen és önkényes módon bánt a politikai foglyokkal.

A bejelentés szerint ebben az időszakban Ioan Ficior alapvető emberi jogaiktól is megfosztotta a Peripraván raboskodó foglyokat, olyan körülményeket teremtve és olyan módon eljárva, ami súlyos testi károsodást okozott nekik, mindezt politikai alapon.

A nyomozók szerint a tanulmányozott dokumentumokból az derült ki, hogy amíg Ioan Ficior vezette a peripravai tábort, 103 fogvatartott hunyt el, mindegyikük ellenforradalmárként volt számon tartva.

A hatóságok azt is megállapították, hogy a peripravai elítélteket embertelen bánásmódnak vetették alá: teljesen elzárták őket a családjuktól és mindenki mástól, általában a külvilágtól, szörnyű körülmények között szállásolták el őket, a barakkokban elviselhetetlen volt a hideg, apró szabálysértésekért is fizikailag bántalmazták őket, nem kaptak elég élelmet, folyamatosan éhesek és szomjasak voltak, fájdalmaikat nem tudták csillapítani, mert nem kaptak gyógyszert, nem utolsó sorban pedig embertelen munkakörülmények között dolgoztatták őket.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici