Grindeanu azt mondja, hogy 1996-ban az első fordulóban Romanra szavazott, a másodikban Iliescura

Sorin Grindeanu kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az 1996-os államfőválasztásokon az első fordulóban Petre Romanra szavazott, aki a Demokrata Párt (PD) jelöltje volt, a második fordulóban pedig a Szociáldemokrácia Romániai Pártja (PDSR) színeiben induló Ion Iliescura.

29 afișări
Imaginea articolului Grindeanu azt mondja, hogy 1996-ban az első fordulóban Romanra szavazott, a másodikban Iliescura

Grindeanu azt mondja, hogy 1996-ban az első fordulóban Romanra szavazott, a másodikban Iliescura

„1996-ban az első fordulóban a Demokrata Pártra szavaztam, aminek Petre Roman volt a jelöltje az államfőválasztásokon, és ami akkor egy baloldali párt volt, tagja a Szocialista Internacionálénak, de aztán a két forduló között úgy ítélte meg, hogy szükséges szövetkeznie a jobboldallal, a Demokratikus Konvenció (CDR) keretében, ami számomra támadás volt az ellen, amiben hittem. Vagyis, mit csinálunk? Felforgatunk minden elvet, abszolút mindent?” – fogalmazott a miniszterelnök a román közszolgálati televízió (TVR) által közvetített műsorban.

Mint mondta, a második körben már Ion Iliescura voksolt, s három nappal azután, hogy kikapott Emil Constantinescutól, elment, és beiratkozott a PDSR-be.

„1996-ban volt, épp lejártak a választások – parlamenti és államfőválasztási egyaránt. Temesváron voltam, ahol Emil Constantinescu úr <en fanfare> győzedelmeskedett, a Demokratikus Konvenció akkor szövetségeseivel megnyerte a választásokat. Nagyon sok reménység volt akkor a campusban. Azon kevesek egyike voltam, aki fordítva szavazott, vagyis a baloldalra és Ion Iliescura – én és legalább egy barátom, aki jelen pillanatban a Krassó-Szörény Megyei Tanács elnöke. Együtt mentünk el beiratkozni (a PDSR-be – szerk. megj.), 1996-ban, három nappal azután, hogy a baloldal elveszítette a választásokat. Baloldalinak tartottam magam, és maradtam” – fejtette ki Grindeanu.

Az 1996-os államfőválasztásokon a CDR jelöltje, Emil Constantinescu győzedelmeskedett a második fordulóban, a szavazatok 54,41 százalékát kapta, míg Ion Iliescu 45,59 százalékot szerzett.

Akkor összesen 16-on szálltak versenybe az elnöki székért. Köztük volt Petre Roman is, aki a Szociáldemokrata Unió (USD) – a PD-ből és PDSR-ből álló választási szövetség – jelöltje volt.

Victor Ponta, volt PSD-s kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy 1990-ben Ion Raţiura szavazott, 1996-ban pedig Emil Constantinescura.

„1990-ben, amikor először szavaztam, Ion Raţiura szavaztam. Nem Iliescu úrra szavaztam, hanem Raţiu úrra, aztán meg Constantinescu úrra” – mondta Ponta az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici