BOR îşi deschide curăţătoria "Bob de rouă", patronată de "Ţarina Păstorului" SRL

Curăţătoria chimică "Bob de rouă", deţinută de Arhiepiscopia Bucureştiului prin firmele "Misionarul Ortodox SRL" şi "Chivotul Mare SRL", deschisă doar un sfert pentru preoţi şi restul pentru "mireni", va fi sfinţită, joi, odată cu altă afacere sub acelaşi patronaj, atelierul de croitorie "Reverenda"

640 afișări
Imaginea articolului BOR îşi deschide curăţătoria "Bob de rouă", patronată de "Ţarina Păstorului" SRL

BOR îşi deschide curăţătoria "Bob de rouă", patronată de "Ţarina Păstorului" SRL (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cele două business-uri vor funcţiona în două sedii aflate în centrul Bucureştiului, în imediata vecinătate a Patriarhiei.

Curăţătoria "Bob de Rouă" este operată de firma "Ţarina Păstorului". Acţionarii ei sunt "Misionarul Ortodox SRL" şi "Chivotul Mare SRL", deţinute la rândul lor de Arhiepiscopia Bucureştiului.

O hârtie lipită pe uşă anunţă că se va deschide pentru clienţi luni, 25 octombrie. Cu toate astea, vineri după-amiază, două angajate lucrau la o presă industrială unde călcau mai multe aşternuturi albe, proaspăt spălate şi curăţate. Lângă acestea erau stivuite alte câteva zeci, poate sute, de lenjerii albe, imaculate.

"Nu am deschis pentru public, abia de luni încolo", răspunde una dintre ele atunci când este abordată, prin geamul întredeschis, de un potenţial client care ar dori să-i fie curăţat un costum de haine pe care să-l poată purta în 24 de ore. Una dintre ele aproape ar fi cedat şi ar fi acceptat lucrarea, pentru preţul ce ar urma să fie perceput de luni încolo, însă timpul i-a părut prea scurt.

Cea de-a doua, amabilă şi ea, a ucis însă orice speranţă, recomandând zâmbind viitoarea concurenţă, sediul central al unei cunoscute firme cu puncte de lucru în majoritatea centrelor comerciale din Bucureşti. "Acolo vă rezolvaţi problema foarte repede, noi nu vă putem ajuta acum, ne pare rău. De luni încolo", conchide aceasta, şi revine la presa industrială din care ieşeau cerceafurile scrobite.

Deschiderea curăţătoriei ecologice "Bob de rouă" a fost anunţată încă din iunie. Cu acea ocazie, ierodiaconul Ioachim Bejenariu, inspector în cadrul Serviciului Colportaj şi Atelier Icoane, anunţa că aceasta va fi atât la dispoziţia preoţilor, cât şi a publicului larg.

Cum hainele preoţeşti nu pot fi spălate alături de cele ale "mirenilor" nici măcar acasă, preoţii au apreciat iniţiativa, după cum afirma în iunie părintele Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

"Organizarea unei astfel de spălătorii ecologice cu un utilaj special pentru straie preoţeşti este chiar necesară", declara atunci Stoica, anunţând că unul dintre cele patru utilaje ale spălătoriei va fi rezervat hainelor preoţeşti, iar alte trei vor fi folosite pentru a curăţa hainele clienţilor de rând.

Spălătoria, deja dotată şi funcţională, va fi sfinţită în ziua de joi, 28 octombrie. Cu mai puţin de o săptămână înainte, sub firma verde pe care scrie mare "Bob de rouă", peste drum de cafeneaua "Antique", în intrândul care adăposteşte una din uşi, o femeie a străzii stă culcată pe nişte cartoane. Un bărbat îmbrăcat în haine de stradă o ocoleşte şi intră, ţinând în mână o sutană atârnată pe un umeraş, nu înainte de aschimba două vorbe cu femeile dinăuntru, prin geamul întredeschis. Iese fără straiele pe care le-a adus la curăţat după două minute.

Tot joi, atelierul de croitorie "Reverenda" va fi şi el sfinţit. Aflat la câţiva paşi de curăţătoria "Bob de rouă", atelierul "Reverenda" va fi adăpostit de o anexă aflată pe proprietatea Patriarhiei, după bariera de intrare în domeniul din Dealul Mitropoliei.

Înăuntru, preoţi în straie bisericeşti şi muncitori în haine de lucru mută de zor utilaje noi şi moderne de croitorie. Unul dintre preoţi, cu un uşor accent moldovenesc, refuză mânios orice dialog cu presa şi recomandă "calea de comunicare instituţională".

Uşile şi geamurile sunt deschise şi înăuntru miroase a nou, a proaspăt renovat. Pe uşă nu scrie încă nimic. Nicio firmă, niciun anunţ, semn că mai e ceva de lucru până la deschidere, inaugurare şi sfinţire.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici