COM: Băsescu i-a făcut din vorbe pe pensionari

Politicianul Traian Băsescu a realizat că poticnelile sale prezidenţiale legate de problema pensionarilor l-ar putea afecta electoral şi a simţit nevoia, poate şi la îndemnul consilierilor, să se împace cu aceştia spunându-le că, de fapt, aplaudă şi susţine decizia politică de creştere a pensiilor.

3 afișări
Imaginea articolului COM: Băsescu i-a făcut din vorbe pe pensionari

COM: Băsescu i-a făcut din vorbe pe pensionari

Consilierii i-au prezentat, probabil, analize politice din care reieşea că declaraţiile sale repetate, făcute înainte de a promulga legea, au fost primite de pensionari ca un refuz de a le mări pensiile şi că atacurile pe această temă venite din partea partidelor au contribuit din plin la formarea unei astfel de percepţii. Băsescu, de voie de nevoie, a simţit că riscă să piardă capital electoral şi a priceput necesitatea ca, după promulgarea legii, să se împace cu acest segment de electorat atât de disciplinat în zilele în care este chemat la vot. Pe scurt, a simţit nevoia unei băi de mulţime cu pensionari.

Şi brusc a fost organizat, vineri, un prim congres al Federaţiei Asociaţiilor de Pensionari. Pare cel puţin uimitor că, după ani şi ani în care pensionarii nu au reuşit să se organizeze coerent, au reuşit peste noapte să se constituituie în asociaţii la nivel naţional, au găsit consensul necesar pentru a deveni o federaţie şi au făcut rost de bani pentru a organiza un prim congres, la care l-au invitat pe şeful statului şi la care acesta, spontan, a găsit timp să participe.

Băsescu a sosit la congres în aplauzele pensionarilor, în prealabil un bătrân suindu-se la tribună şi rugându-i pe participanţi să stea la locurile lor şi să facă linişte, că vine domnul preşedinte să le vorbească.

Iar preşedintele le-a repetat la infinit pensionarilor, aşa cum este bine să le îngâni unor bătrâni pentru ca să te asiguri că înţeleg, că este nevoie de identificarea rapidă a surselor de finanţare a creşterii pensiilor. Le-a mai spus că nimeni nu contestă necesitatea creşterii pensiilor şi că legea promulgată este un pas uriaş în rezolvarea problemelor lor.

A uitat însă să le spună că, după ce Parlamentul a votat şi a trimis la Cotroceni legea pentru promulgare, el declara că aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2008 creează un deficit considerabil în bugetul asigurărilor sociale, "ce va fi mărit odată cu aplicarea celei de-a doua etape de mărire", care începe la 1 ianuarie 2009 şi că există riscul de colaps al sistemului de pensii.

Astfel, creşterea pensiilor se dovedeşte a fi doar un subiect electoral, tratat de Băsescu, la fel ca toţi ceilalţi politicieni, în funcţie doar de ce pot arăta sondajele sau analizele politice la un anumit moment. Un şef de stat responsabil şi constant ar fi refuzat promulgarea unei legi nesigure din punct de vedere al sustenabilităţii financiare, chiar şi cu preţul scăderii în sondaje. Însă politicianul Traian Băsescu a preferat eminamente să schimbe macazul după repetate declaraţii alarmiste despre lipsa surselor de finanţare şi să promulge legea, când a văzut că riscă să piardă în sondaje. S-a gândit că pe pensionarii deja dezamăgiţi şi înfuriaţi de întârzierea în promulgarea legii îi poate împăca cu două trei lozinci şi folosind metoda sadică a picăturii chinezeşti: îngăimarea obsesivă a litaniei privind necesitatea găsirii şi publicării urgente a surselor de finanţare

Iar pensionarii l-au aplaudat pe Băsescu la congres, ceea ce dovedeşte că, uneori, îşi merită soarta. Iar la următorul vot, se vor duce, cu disciplina caracteristică şi vor vota pentru nişte politicieni care nu sunt capabili decât să speculeze, mai mult sau mai puţin eficient, orice subiect menit să detrmine o cât de mică creştere în sondaje sau o diminiare a procentelor adversarilor - nişte politicieni care, în mediocritatea lor, nu se pot autodepăşi astfel încât să devină oameni de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici