COM: Mona Muscă ar putea scăpa curând de stigmatul CNSAS şi va putea candida din nou

Fostul deputat Mona Muscă (PLD) are toate şansele de a scăpa de dosarul deschis la Parchetul instanţei supreme pentru fals în declaraţii, deşi instanţa a validat decizia CNSAS privind colaborarea acesteia cu fosta Securitate în sensul de poliţie politică, şi va putea candida din nou.

7 afișări
Imaginea articolului COM: Mona Muscă ar putea scăpa curând de stigmatul CNSAS şi va putea candida din nou

COM: Mona Muscă ar putea scăpa curând de stigmatul CNSAS şi va putea candida din nou

În cazul Monei Muscă ar putea fi invocat articolul 10, litera d din Codul de procedură penală, potrivit căruia acţiunea penală este împiedicată pentru că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii, susţin jurişti bucureşteni.

Cu alte cuvinte, Muscă nu a comis fapta cu intenţie, ea susţinând de altfel tot timpul că nu a crezut că au produs efecte notele informative pe care le-a semnat ca profesor înainte de revoluţia din decembrie 1898.

Pe de altă parte, în cazul în care după rămânerea definitivă a deciziei Curţii de Apel Bucureşti privind colaborarea cu fosta Securitate, Mona Muscă semnează o declaraţie pe propria răspundere în care va susţine contrariul, de abia atunci ea ar putea fi trasă la răspundere penală, pentru fals în declaraţii, apreciază juriştii citaţi.

Anul trecut, CNSAS a stabilit că Mona Muscă a colaborat cu fosta Securitate în sensul de poliţie politică, emiţând în acest sens o decizie.

Mona Muscă a depus, în 12 octombrie 2006, la CNSAS un document prin care contesta decizia de colaborare cu Securitatea ca poliţie politică pe care a primit-o de la Colegiul CNSAS.

"Poliţia politică presupune încălcarea drepturilor omului şi susţinerea Securităţii în instaurarea sau menţinerea unui regim de teroare, de opresiune. Din probele din dosar nu există niciun element care să confirme această ipoteză", explica avocatul deputatei Monei Muscă, Valeriu Stoica - lider PLD.

CNSAS a respins, în 7 noiembrie 2006, contestaţia Monei Muscă, astfel că a rămas valabilă prima decizie luată de Colegiu, prin care instituţia stabilise că deputatul făcuse poliţie politică.

Deputatul independent Mona Muscă (PLD) declara atunci că CNSAS a încălcat legea în cazul său, procesul de deconspirare a Securităţii fiind unul "compromis de interesele politice transpartinice".

Potrivit Monei Muscă, CNSAS nu poate fi o instanţă, pentru că "membrii Colegiului - numiţi politic - au demonstrat că nu pot judeca obiectiv". "În aceste condiţii, CNSAS ar trebui să fie doar un administrator al dosarelor, iar cei care vor să rămână în viaţa publică să-şi pună la dispoziţia cetăţenilor dosarele", a completat Muscă.

Ulterior, Mona Muscă s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti, care a respins în 6 martie contestaţia acesteia, astfel că decizia CNSAS a rămas definitivă.

În 7 martie, Muscă şi-a dat demisia din Parlament.

Luni, Mona Muscă, însoţită de avocatul Valeriu Stoica, a fost audiată la Parchetul instanţei supreme, în urma plângerii formulată de CNSAS, după ce instanţa a confirmat verdictul Consiliului.

Înainte cu o zi, Valeriu Stoica - preşedintele Consiliului Naţional al Reprezentanţilor PLD - afirma la Cluj că Mona Muscă ar putea reveni în viaţa politică după introducerea votului uninominal, când va fi validată nu de politicieni, ci de cetăţeni.

Stoica mai spunea că susţine revenirea Monei Muscă în politică pentru că aceasta a plătit şi a fost sancţionată pentru ceea ce a făcut.

"Chiar dacă a greşit, sancţiunea este chiar supradimensionată, a fost supusă unui linşaj public şi mediatic. Şi-a dat demisia din Parlament şi din PLD. A plătit cu vârf şi îndesat pentru ce a făcut", a spus Stoica.

Liderul PLD crede că alţi politicieni, cum ar fi Ion Iliescu, Vadim Tudor, Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase, au făcut mult mai mult rău decât Mona Muscă şi nu plătit aproape deloc.

"E nedrept să o marginalizezi pe Mona Muscă, menţinând în clasa politică oameni care au o răspundere uriaşă fie despre ce a făcut comunismul în România, fie cu ce s-a întâmplat după 1989", a afirmat Stoica.

Anunţata reîntoarceare a Monei Muscă în politică nu face decât să confirme susţinerile filozofului Gabriel Liiceanu, care s-a declarat indignat după ce fosta deputată a confirmat că a avut un angajament cu fosta Securitate.

"Pe mine mă trec fiorii gândindu-mă la momentul în care o să ajungeţi şef de partid, prim-ministru sau preşedinte. Pentru că, desigur, nu o să demisionaţi. Nimeni, în România, se ştie, nu poate fi definitiv compromis. Nici dacă e prins, ca dumneavoastră, asupra faptului. Veţi apărea la televizor când demnă şi indignată, când plângând, transpirând, explicând. Iar poporul o să vă ierte că l-aţi minţit puţin şi o sa vă aleagă iar", afirma într-o scrisoare deschisă Gabriel Liiceanu.

Singura lege care ar împiedica o nouă candidatură a Monei Muscă este cea a lustraţiei, pe care, culmea ironiei, tocmai Mona Muscă a iniţiat-o şi a apărat-o cu fervoare.

(Lucia Efrim, toto@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici