COM: PRM merge mai departe cu Vadim

Corneliu Vadim Tudor şi-a reconfirmat la şedinţa Comitetului Director poziţia de forţă în PRM, un partid de lider în care opoziţia faţă de "numărul unu" rămâne deocamdată timidă, fără să treacă testul confruntării directe cu "şeful".

33 afișări
Imaginea articolului COM: PRM merge mai departe cu Vadim

COM: PRM merge mai departe cu Vadim

Şedinţa s-a desfăşurat după un preambul sumbru - cu intrigi, trădare, atacuri şi jocuri de putere - relatat pe larg şi aşteptat cu interes, pentru că în partid se prefigura un soi de revoluţie.

În pofida declaraţiilor lui Gheorghe Funar, care vorbea despre situaţia "sensibilă" în care se află partidul şi despre necesitatea convocării unui congres extraordinar unde să fie hotărâtă politica de alianţe a PRM, care să permită intrarea în Parlament a acestei formaţiuni politice, Comitetul Director s-a încheiat fără schimbări majore şi cu un "briefing prelungit" al liderului, care a tras concluziile şedinţei, singur, la prezidiul din sala de la sediul central.

Singura surpriză a fost anunţul deputatului Gelil Eserghep, persoană de încredere a lui Vadim Tudor, care şi-a dat demisia din partid, fără a explica însă motivele deciziei, acesta părăsind, la fel de discret, şi clădirea cu circa zece minute înainte de terminarea şedinţei.

Surse din PRM au declarat, pentru MEDIAFAX, că, în urma anunţului făcut de Eserghep, Vadim Tudor i-a reproşat acestuia că, din cauza deputatului, partidul nu va mai primi niciun vot din partea musulmanilor. Liderul PRM îi mai reproşase lui Eserghep, cel care înainte îl însoţea aproape peste tot, că nu l-a vizitat la Neptun, unde s-a aflat în vacanţă, deşi deputatul este din oraşul Constanţa.

Aceleaşi surse susţin că frondele manifestate în presă sau pe la colţuri nu s-au reluat şi în cadru oficial, deşi, se pare că Vadim şi-ar fi dorit o confruntare directă cu criticii săi.

"Cine vrea să plece, să plece", le-a spus şeful PRM membrilor Comitetului Director, promiţându-le că, dacă îşi anunţă în mod onest intenţia de a părăsi partidul, personal nu le va reproşa nimic.

După principiul "cea mai bună apărare e atacul", de la începutul şedinţei Vadim Tudor a lovit în vicepreşedintele executiv Lucian Bolcaş şi secretarul general, Gheorghe Funar, cei doi vectori de putere din partid. Primului i-a reproşat votul negativ dat în privinţa cererii de avizare a începerii urmăririi penale a deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea, în pofida recomandării făcute de liderul PRM.

Surse din PRM au spus, pentru MEDIAFAX, că preşedintele PRM i-a reproşat lui Funar că, din cauza legii privind obligativitatea ca jurnalele de ştiri să conţină în proporţii egale ştiri pozitive şi ştiri negative, pe care a iniţiat-o împreună cu Ioan Ghişe, imaginea partidului a avut de suferit. Criticile au fost primite fără proteste de fostul primar al Clujului.

Funar a uitat şi de cererea de convocare a Congresului Extraordinar, despre care vorbise în ultimele zile.

Totuşi, Funar a susţinut propunerea de convocare a Consiliului Naţional cu 20 de zile mai devreme decât data care a fost tranşată prin vot, respectiv la mijlocul lunii august.

Propunerea i-a aparţinut deputatului Ioan Rus. Acesta din urmă a argumentat organizarea mai devreme a Consiliul Naţional prin faptul că membrii Biroului Permanent, inclusiv cei interimari validaţi de Consiliu, ar avea mai mult timp pentru a merge în teritoriu şi a pregăti filialele pentru alegerile parlamentare.

Solicitarea făcută de Rus a primit însă doar nouă voturi "pentru", în favoarea ei pronunţându-se, printre alţii, consilierul municipal Victor Iovici, deputatul Gelil Eserghep, senatorul Gheorghe Funar, deputatul Anca Petrescu şi preşedintele Filialei PRM Constanţa, Dan Rahău.

O altă voce în care îşi puseseră speranţa reformatorii din PRM, Corneliu Bichineţ, nu s-a auzit, acesta limitându-se, aşa cum susţin sursele din partid, la o intervenţie mai generală, în care a vorbit despre necesitatea ca partidul să se organizeze şi ca membrii de partid să se mobilizeze pentru alegerile parlamentare.

La sfârşitul şedinţei, Gheorghe Funar, a calificat drept "constructivă" întrunirea Comitetului Director şi a afirmat că nu va pleca din PRM, lăsându-l pe Vadim să prezinte singur presei concluziile întrunirii.

Liderul PRM a vorbit despre surpriza de proporţii pe care o pregăteşte, respectiv un "cartel electoral, patriotic şi justiţiar", expediind subiectul alianţelor în câteva fraze şi detaliind apoi doar în urma întrebărilor încrucişate ale presei.

Tensiunile din partid s-au văzut mai mult din crisparea pe care liderului PRM a afişat-o la începutul şedinţei, când i-a apostrofat pe ziariştii prezenţi că nu au mers la inundaţii sau din plecarea precipitată a lui Gelil Eserghep.

Sau poate din detalii mărunte, dar nu lipsite de semnificaţii: aşa cu nu s-a mai întâmplat, nimeni nu a venit să oprească aerul condiţionat setat la "foarte rece", nici să ia paharul cu apa din care a băut Vadim.

Şi tot ca niciodată, Vadim Tudor şi-a uitat în sala de şedinţă suportul de ochelari Yves Saint Laurent, care a rămas timp de mai multe ore la prezidiu, până ce a fost recuperat, prompt, de noul preşedinte interimar al organizaţiei de tineret a partidului.

Nădejdile dizidenţilor nu s-au confirmat, optimiştii rămânând să spere că, aducându-şi oamenii din teritoriu, vor avea mai mult curaj să pună problemele mai tranşant la Consiliul Naţional din septembrie.

"Consiliu Naţional? O să vorbească el (n.r. Corneliu Vadim Tudor), o să se propună în bloc membrii Biroului Permanent, o să se supună la vot deschis, prin ridicarea mâinii şi pa", prezic surse din partid, care au estimat, de asemenea, că PRM nu va realiza niciun fel de alianţă ci doar o "înţelegere tacită de neagresiune cu PSD".

(Comentariu realizat de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici