COMENTARIU: Ieşirea lui Boldea la rampă coincide cu sechestrul asupra banilor săi

Ieşirea la rampă a deputatului Mihail Boldea, printr-un apel telefonic, coincide cu punerea sub sechestru a banilor săi, dar şi ai apropiaţilor, unii chiar inculpaţi în dosarul în care este acuzat că ar fi implicat în falsificarea de documente în baza cărora a revendicat nouă imobile din Galaţi.

868 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Ieşirea lui Boldea la rampă coincide cu sechestrul asupra banilor săi

COMENTARIU: Ieşirea lui Boldea la rampă coincide cu sechestrul asupra banilor săi (Imagine:www.cdep.ro)

La şase zile după ce a părăsit ţara, fără a da vreun semn în acest interval, el a ţinut să transmită, telefonic, unui jurnalist al gandul.info: "Voi veni eu, să nu mă caute ei".

El a susţinut că a ajuns în Congo, plecând din Kenya. Mai spune ca a intrat pe internet şi a văzut întreaga dezbatere provocată de plecarea sa, pe care susţine că i-a adus-o la cunoştinţă procurorului de caz în 16 martie, cu o zi înainte de a părăsi România, prin Vama Giurgiu.

"Sunt un om liber. Pe 16, m-am dus la DIICOT, i-am zis procurorului că plec şi mi-a zis «Pleacă». M-au mai chemat şi pe 23 decembrie şi pe 24 am plecat la schi", a spus la telefon Boldea.

Ar putea părea că este vorba despre cuvântul lui împotriva cuvântului procurorului. Însă la DIICOT, unde s-a prezentat în 16 martie, Boldea nu a rămas singur cu procurorul, de faţă mai fiind şi alte persoane, între care avocatul lui. În plus, toate discuţiile au fost înregistrate în biroul DIICOT acestora adăugându-li-se monitorizările telefonice dispuse în dosar.

"Sunt în Congo. Vin singur în România săptămâna viitoare. Îmi caut bilete. Nu se poate aşa ceva. Ce fac familiei mele... Tatălui meu, fratelui meu. Este un circ. În dosar nu există niciun prejudiciu", a susţinut Boldea în declaraţia pentru gandul.info.

Cu câteva ore înainte de declaraţia aceasta, procurorii DIICOT au instituit sechestru asiguratoriu pe conturile a doi co-inculpaţi din dosarul în care Mihail Boldea este acuzat de fraudă, conturi în care deputatul virase, cu o zi înainte de a pleca din ţară, 185.000 de euro.

Potrivit legii, niciun cetăţean nu poate părăsi România cu mai mult de 10.000 de euro.

Joi, 22 martie, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva lui George Ştefan Boldea, fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea, şi a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spălare de bani.

Anchetatorii spun că, în urmă cu o lună, Mihail Boldea a vândut casa în care locuia tatălui său. În 2011, deputatul Mihail Boldea i-a donat lui George Ştefan Boldea trei apartamente şi i-a acordat împrumuturi în valoare de 270.000 de euro. Ambele fapte intră sub incidenţa infracţiunii de spălare de bani, potrivit DIICOT.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în cazul deputatului Mihail Boldea, fiind vorba de o infracţiune de prejudiciu - în principal, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave - este evident că, pe lângă solicitarea DIICOT de instituire a unor măsuri preventive, în speţă, a arestării preventive, preocuparea primordială este şi cea a recuperării prejudiciilor.

"De aceea, cu sau fără inculpatul Boldea în ţară, instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor pe care acesta le deţine, asupra bunurilor pe care acesta le-a înstrăinat în mod formal către membrii familiei sale, va continua, dovadă fiind, practic, şi activităţile derulate în cursul acestei dimineţi (joi-n.r.), în care procurorii, în executarea celor opt percheziţii, vor lua şi astfel de măsuri. Astfel de măsuri s-au luat, până la această dată şi, categoric, vor continua. Practic, încercăm să procedăm la indisponibilizarea a tot ce înseamnă imobil, tot ce înseamnă conturi bancare, tot ce înseamnă sume de bani găsite la locuinţele acestora. De altfel, sustragerea inculpatului de la urmărirea penală constituie şi a constituit un temei al propunerii arestării preventive, pe care procurorii au înaintat-o Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cursul nopţii trecute (miercuri)", a arătat Codruţ Olaru.

Olaru a mai spus că, din moment ce procurorii au blocat mare parte din conturile pe care le deţine la această dată deputatul Mihail Boldea, speranţa este că nu are sursă de finanţare foarte mare.

La o zi după conferinţa de presă, Boldea a transmis, într-un dialog cu un reporter gandul.info, că este în Congo.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri la prânz, că Mihail Boldea se afla, în urmă cu câteva ore, în Kenya şi că el se va implica "categoric" în readucerea acestuia în ţară. "Mă voi implica categoric şi în acest caz de aducere înapoi. Ştim unde este, vom face toate eforturile posibile. Da, acum câteva ore era în Kenya. Nu ştim unde va fi diseară", a spus Băsescu.

De la Nairobi (Kenya) până în Republica Democrată Congo este un drum de peste 2.200 de kilometri, iar până în Republica Congo sunt peste 5.000, pe care, luând în calcul şi declaraţia şefului statului privind localizarea sa în Kenya, nu avea timp să-i parcurgă. Pe de altă parte, el a sunat de pe un număr de Kenya.

Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale - Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile de pe raza municipiului Galaţi.

Presiunea anchetatorilor asupra familiei deputatului, dar şi blocarea eventualei finanţări a acestuia în străinătate de către apropiaţi ai săi, în conturile cărora lăsase importante sume de bani, confiscate însă de DIICOT, probabil îl vor determina pe Mihail Boldea să se întoarcă în ţară mai curând decât şi-ar fi programat.

(Comentariu realizat de Lucia Efrim, mediafax@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici