COMENTARIU: Jobs, de minte şi inimă

Steve Jobs, răzvrătitul, a trăit o parte a vieţii şi s-a stins discret în aerul rarefiat al lumii lui "cel mai, cea mai". "Opera magna" a sa, compania din spatele simbolului grăitor al mărului muşcat, preluase în vară tiara de "cea mai mare din lume după capitalizarea bursieră".

1124 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Jobs, de minte şi inimă

COMENTARIU: Jobs, de minte şi inimă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cea mai" şi voinţa de luptător nu au fost însă suficiente să însufleţească în continuare această apariţie austeră, aproape blindată în culorile închise pe care prefera să le îmbrace, îndeosebi negrul implacabil. Era probabil, în esenţă un mare singuratic, deşi traiul său arăta că nimic din cele pământene nu-i erau străine.

Copil adoptat, tânăr rebel, care a pus şcoala în cui ca să-şi urmeze vocaţia altfel decât pe căi bătătorite sau navigând în limitele unor tipare, căutător al sinelui în India, unde, în frământările tinereţii, spera să-şi găsească liniştea sufletului. Ceva din aceste dimensiuni se găsesc încifrate în "maşinăriile" lui, devenite azi locuri comune în cotidian şi care ascund aceeaşi sete: a comunicării şi a cunoaşterii.

Când se duce un om care a influenţat vieţile semenilor pănâ aproape de intimitate, oamenii mari, aşezaţi de mersul lucrurilor în fruntea treburilor, îşi prezintă omagiile. Cu cât omul este mai remarcabil, cu atât cuvintele sunt mai atinse de uscăciunea superlativelor absolute şi a lui "politically correct".

Da, Steven Paul "Steve" Jobs, plecat dintre noi, a făcut parte din stirpea rară a vizionarilor. A celor care au răzbit pe mările agitate ale cunoaşterii, ca să pună piciorul pe pământuri noi. Asemenea vechilor navigatori.

Vizionarismul nu înlătură însă căldura şi admiratorii anonimi ai "icon"-ului Jobs cred că vor să şi-l amintească ca pe un om (genial, cu toate umbrele pe care le implică această condiţie), care a cunoscut deopotrivă bucuria victoriilor şi melancolia înfrângerilor.

Azi circulă intens un discurs pe care Steve Jobs l-a rostit acum ceva vreme, în 2005, la Universitatea Stanford. În care îşi definea lecţiile de viaţă. Şi care îl arată ca un om care îşi trăgea marele curaj din condiţia sa de muritor. Din faptul că nu accepta să fie prizonierul dogmelor, ci doar creatorul şi stăpânul propriei filosofii. Din faptul că viaţa nu se trăieşte prin corespondenţă. Şi mai ales din marea lecţie de omenesc: urmează-ţi vocea interioară şi ascultă-ţi glasul inimii.

Fie şi pentru toate acestea, lui Steven Paul "Steve" Jobs i se potrivesc vorbele pe care le folosea un mare scriitor german, de origine evreiască, Lion Feuchtwanger, când îşi zugrăvea personajele care îi erau dragi: "reprezentativ şi demn de a fi iubit".

(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici