După Berlinală, "Eu când vreau să fluier, fluier" a cucerit şi premiile Gopo

După Festivalul de Film de la Berlin din 2010, lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a cucerit, luni, şi gala premiilor Gopo - Oscarurile industriei cinematografice româneşti -, echipa filmului plecând acasă cu şapte statuete.

43 afișări
Imaginea articolului După Berlinală, "Eu când vreau să fluier, fluier" a cucerit şi premiile Gopo

După Berlinală, "Eu când vreau să fluier, fluier" a cucerit şi premiile Gopo (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Dacă restul premiilor obţinute de "Eu când vreau să fluier, fluier" au fost primite cu aplauze - în special cele pentru debut (Florin Şerban) sau "tânără speranţă" (George Piştereanu) -, decernarea celui mai râvnit trofeu, cel pentru cel mai bun lungmetraj, a fost întâmpinată nu cu fluierături, ci cu huiduieli venite din rândul unora din cei care au fost prezenţi în sală.

Premiul pentru cel mai bun film a fost înmânat de Corneliu Porumboiu, regizorul care a obţinut cele mai multe statuete Gopo de până în prezent - 6.

Filmul lui Florin Şerban şi-a adjudecat majoritatea premiilor în prima jumătate a serii. Astfel, toate premiile referitoare la debut au fost acordate peliculei care a înregistrat şi cel mai mare succes de casă în 2010, în România - 55.858 de bilete vândute.

În momentul în care a venit să ridice premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office în anul 2010, producătorul Daniel Mitulescu a spus: "Sperăm să facem peste 100.000 de spectatori, cu următoarele filme".

Protagonistul peliculei, George Piştereanu, a spus, la primirea statuetei pentru tânără speranţă, că nu a fost văzut niciodată ca "o speranţă" de către cineva. De cealaltă parte, Clara Vodă, care a luat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru partitura din acest film, a spus, la primirea trofeului, citându-l pe scenograful Pamfil Francois: "Îl cam meritam".

"Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin (în 2010) şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". De asemenea, filmul a fost nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene - EFA Discovery Award.

Tot în timpul galei, la primirea premiului pentru cea mai bună imagine, Liviu Marghidan a dedicat trofeul lui Ion Gavrilă Ogoranu, cel care a inspirat ficţiunea "Portretul luptătorului la tinereţe".

Ion Popescu Gopo, cel care dă numele premiilor considerate Oscarurile cinematografiei româneşti, a fost menţionat şi de această dată. Anuşavan Salamanian, care a primit premiul pentru întreaga activitate, a amintit că a lucrat cu marele regizor la pelicula "S-a furat o bombă".

Un moment emoţionant, la care toată sala a fost de acord şi cei peste 700 de invitaţi s-au ridicat în picioare, a fost cel în care Victor Rebengiuc a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru prestaţia din filmul "Medalia de onoare" de Călin Netzer. Victor Rebengiuc a urcat, pentru un moment, pe scenă, pentru a saluta publicul, ca la fotbal.

Înainte de acest moment, Victor Rebengiuc a înmânat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Mirelei Oprişor. Actriţa a declarat, la un moment dat, că, atunci când a venit să dea examen la UNATC, primul profesor care a vorbit cu ea a fost chiar Victor Rebengiuc. Actorul a destins atmosfera, spunând că va citi un text scris de organizatori. Şi astfel, a menţionat că actriţele colege ale sale au fost nominalizate la Gopo pentru premii "în care au vrut să exploateze la maxim clipa". Astfel, Ozana Oancea este, în "Felicia înainte de toate", "o fiică, o mamă, un suflet", în timp ce Maria Popistaşu joacă, în "Marţi, după Crăciun", rolul amantei, "foarte incomod şi în viaţă şi în film". În schimb, Mirela Oprişor, pentru rolul său de "soţie şi mamă" din "Marţi, după Crăciun", a primit statueta Gopo. "Îl cam meritam", a spus şi aceasta, pe scenă.

"Victore, se pare că e seara bătrânilor", a spus Ion Besoiu, către Rebengiuc, atunci când a primit premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a spus că apreciază că i s-a acordat acest trofeu în luna când "a împlinit 40 de ani de când a împlinit 40". "Au gândit bine, probabil, şi eu nu vreau să îi contrazic", a spus acesta despre cei care i-au acordat premiul.

Filmul de la care critica avea cele mai multe aşteptări, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, a primit doar două trofee - pentru cel mai bun documentar şi pentru cel mai bun montaj.

În cadrul galei, Tudor Giurgiu a înmânat şi un premiu special pentru susţinerea filmului românesc, lui Horia-Roman Patapievici şi echipei sale de la Institutul Cultural Român.

La eveniment, care a avut loc luni, la Crystal Palace Ballrooms din Capitală, au mai fost prezenţi, printre alţii, Andreea Raicu şi Tudor Chirilă, Iulia şi Mihai Albu, Andreea Esca şi Nae Caranfil.

Andreea Esca a urcat, de altfel, pe scenă pentru a acorda premiul pentru cele mai bune costume, care a revenit Vioricăi Petrovici, pentru ţinutele din "Caravana cinematografică".

Gala, prezentată de Andi Moisescu, a fost difuzată în direct pe postul de televiziune Pro Cinema. Cristian Tudor Popescu a acordat premiul Pro Cinema pentru cel mai popular film, care a revenit seriei "BD". Pentru că nimeni din echipa filmului nu era în sală, jurnalistul a sugerat, spre deliciul publicului, să acorde premiul unui reprezentant al Ministerului de Interne. Şi în lipsa unui asemenea personaj, acesta a spus că va preda trofeul băieţilor de la pază care nu l-au lăsat să intre cu maşina, din cauza aspectului acesteia.

Cea de-a cincea ediţie a galei premiilor Gopo a fost un prilej pentru regizori, scenarişti, actori, compozitori, directori de imagine, sunetişti, producători, distribuitori de film din România să facă bilanţul anului cinematografic 2010, cel mai prolific în ceea ce priveşte producţia cinematografică autohtonă, din 1989 până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici