După o perioadă de tăcere, Morar iese la rampă şi anunţă în direct la TV urmărirea lui Ridzi

La nici 24 de ore de la publicarea raportului Comisiei Europene, aşa-zisul favorit al acesteia, Daniel Morar, a ieşit la rampă cu anunţul surpriză privind urmărirea penală a ex-ministrului Monica Iacob Ridzi, la acelaşi post TV pe care l-a preferat pentru alte anunţuri similare.

19 afișări
Imaginea articolului După o perioadă de tăcere, Morar iese la rampă şi anunţă în direct la TV urmărirea lui Ridzi

După o perioadă de tăcere, Morar iese la rampă şi anunţă în direct la TV urmărirea lui Ridzi

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a declarat, miercuri seară, într-o emisiune la Realitatea TV, că a trimis o solicitare procurorului general al României, Codruţa Kovesi, pentru a începe urmărirea penală în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, alte şase persoane fiind învinuite în acelaşi dosar.

În direct, informaţia a părut că a căzut ca un trăznet pentru invitaţi, respectiv pentru procurorul general al României, Codruţa Kovesi, şi pentru ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cei care l-au susţinut pe Daniel Morar - numit şef la DNA, în vara lui 2005, la cererea ministrului Justiţiei Monica Macovei, actual europarlamentar din partea PDL.

TITLURILE ZILEI

Mulţumită celor doi, Morar a fost reînvestit în 12 februarie anul acesta, după şase luni de interimat, în funcţia de şef a DNA, pentru că "oficialii Comisiei Europene cereau continuitate la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie", iar Predoiu (care a primit un nou mandat de ministru după alegerile din noiembrie 2008, când s-a constituit alianţa PDL-PSD) s-a conformat, deşi ceruse anul trecut, sub guvernarea liberalilor, schimbarea acestuia din funcţie.

La emisiunea TV de miercuri seara, cu zâmbetul uşor ironic şi cu nonşalanţă, procurorul şef al DNA a adăugat că Monica Iacob Ridzi a fost audiată de către Direcţia Naţională Anticorupţie şi că alte şase persoane au fost învinuite în cazul Ridzi.

În pauza emisiunii, Daniel Morar a fost întrebat dacă se poate vorbi de calitatea celor care sunt puse sub acuzare, ceea ce a confirmat regia în cazul Ridzi, întrucât se ştia că trei dintre acestea sunt din cadrul Ministerului Tineretului. Mai mult, se ştia că oficiali ai Comisiei Europene s-au interesat de cazul fostului ministru, care a susţinut campania electorală a fiicei preşedintelui Traian Băsescu, în urma cărora a ieşit europarlamentar, Elena fiind candidat independent.

Daniel Morar nu a anunţat dacă i-a fost adus la cunoştinţă fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, faptul că se va cere urmărirea penală în cazul său. Se poate ca Ridzi să fi aflat în direct de la emisiunea TV, aşa cum mai toţi inculpaţii politici aflau pe vremea celeilalte guvernări, între 2005 şi 2008, despre acuzările aduse de DNA.

"Monica Iacob Ridzi a trecut pe la DNA, iar eu am trimis o solicitare către procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, pentru a se începe urmărirea penală. În acest caz au mai fost învinuite şi alte şase persoane, dar nu vă pot da mai multe detalii", a spus, miercuri seara, Daniel Morar.

Modul în care a anunţat şeful DNA faptul că cere urmărirea penală în cazul Monicăi Ridzi aduce cu cel recent al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, fost procuror DNA: "Doi miniştrii sunt cercetaţi de ANI", respectiv averile acestora. Concret, credibilitatea demersului ridică semne din punct de vedere politico-judiciar, cu atât mai mult cu cât timp de un an Daniel Morar a stat liniştit, iar anchetele DNA păreau a fi intrat pe făgaşul cerinţelor procedurii penale.

Reînvestirea în funcţie, consemnată de raportul CE de miercuri, pare să-i fi dat avânt în declaraţii lui Daniel Morar, la acelaşi post TV, unde între 2005-2007 anunţa diverse investigaţii privindu-l pe Adrian Năstase, telefoanele date fostului ministru liberal al Justiţiei Tudor Chiuariu sau pe cele primite din partea preşedintelui Traian Băsescu (cercetat în cazul Flota, dosar închis între timp).

Monica Iacob Ridzi şi-a dat demisia, în 14 iulie, de la conducerea Ministrului Tineretului şi Sportului, spunând că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului şi a partidului în urma scandalului în care a fost implicată privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului şi că Alianţa PSD-PNL vrea să menţină subiectul pe agenda publică.

Secţia I de combatere a corupţiei din DNA, condusă de Lucian Papici, a declanşat, în 23 iunie, în baza unui denunţ penal al PNL, acte premergătoare cu privire la încheierea şi derularea a trei contracte între MTS şi societăţile Compania de Publicitate Mark SRL şi Artisan Consulting SRL. Iniţial, plângerea PNL împotriva lui Ridzi a fost depusă la Parchetul ICCJ, care a decis să-şi decline competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cazul Ridzi a ţinut uşile Parlamentului deschise până aproape de vacanţa parlamentară, timp în care cererea de urnărire penală s-a constituit în baza câtorva dosare de probe, pasarea responsabilităţii în dosare referitoare la senatori şi deputaţi fiind aruncată din nou de Morar în braţele lui Kovesi, al cărui mandat de procuror general al României expiră în octombrie 2009.

(Comentariu realizat de Lucia Efrim, eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici