FOCUS: Alexandru Sassu - politician şi "mogul" la televiziunea de stat - pierde şefia TVR

Alexandru Sassu şi-a încheiat, marţi, prematur, mandatul de şef al TVR - care i-ar fi expirat pe 20 iunie 2011 - după votul Parlamentului şi după mai multe conflicte de-a lungul timpului cu angajaţii TVR, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu, cel care l-a numit "al treilea mogul al României".

1048 afişări
Imaginea articolului FOCUS: Alexandru Sassu - politician şi "mogul" la televiziunea de stat - pierde şefia TVR

FOCUS: Alexandru Sassu - politician şi "mogul" la televiziunea de stat - pierde şefia TVR (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În mod deloc imprevizibil, raportul de activitate pe anul 2008al TVR a fost respins, marţi, cu 195 voturi "pentru", 78 -"împotrivă" şi 3 - "abţineri", de plenul reunit al Parlamentului,fapt echivalent cu demiterea, de drept, a consiliului deadministraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu.

Prezent la şedinţa plenului, Alexandru Sassu l-a acuzat directpe Emil Boc că vrea să politizeze Televiziunea Publică, spunând căTVR nu va fi depolitizată atât timp cât premierul îi cere oemisiune săptămânală, la TVR, arătând totodată documentulprimului-ministru. "Depolitizarea nu înseamnă nici schimbare delege, nici o schimbare de oameni, de Consilii de Administraţie, ciînseamnă o schimbare de mentalitate şi, în primul rând, în rândulcelor care sunt la putere (...) Atâta timp cât vor considera căteleviziunea este un instrument în aplicarea puterii, ea nu va fidepolitizată. Atâta timp cât primul ministru vrea o emisiunesăptămânală pe televiziune, ea va fi o televiziune guvernamentalăşi nu depolitizată. Nu credeţi? Iată hârtia, hârtiaprimului-ministru, care îmi cere ca, în fiecare miercuri, la o orăde maximă audienţă, să fie pe postul TVR. Asta este depolitizarea",a spus Alexandru Sassu, în aplauzele unora dintre parlamentarii dinsala de şedinţă.

Alexandru Sassu a mai spus că îşi asumă responsabilitatea pentrucei aproape trei ani în care a condus instituţia şi pentru faptulcă nu a concediat pe nimeni, deşi i-a fost cerut acest lucru.

Votul plenului Parlamentului, amânat din 24 martie, din lipsacvorumului, în urma retragerii parlamentarilor PSD şi PNL de laşedinţă, nu a mai putut fi amânat însă în şedinţa de marţi, 30martie. De fapt, el a reflectat realitatea din cele două Comisii deCultură din Camera Deputaţilor şi Senat, care în şedinţa comună din17 februarie au respins raportul de activitate pe anul 2008 alSocietăţii Române de Televiziune (SRTv), cu 15 voturi "pentru" şi 1"abţinere", în absenţa parlamentarilor PSD şi PNL, dar şi apreşedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu.

Respingerea raportului de activitate al TVR în absenţa sa şi acelorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie, a fostconsiderată de către Alexandru Sassu "fără precedent", după cum adeclarat acesta într-un interviu acordat MEDIAFAX în 18 februarie,a doua zi după votul negativ primit de la Comisiile de Cultură aleParlamentului. Sassu a precizat, în interviu, că a lipsit motivatde la şedinţa Comisiilor din Parlament, fiind sub un tratament carenu putea fi amânat.

Acum, mandatul de patru ani al lui Alexandru Sassu a fost curmatbrusc, după aproape trei ani de la numirea acestuia în frunteaTeleviziunii Române. Totuşi, Raluca Turcan, deputat PDL şipreşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a spus că,potrivit legii de funcţionare, actualul preşedinte-director generalal TVR, Alexandru Sassu, "asigură interimatul pe perioada de 15zile în care se fac demersurile pentru numirea unui nou CA".

Alexandru Sassu este la conducerea TVR din 3 iunie 2007, iniţialca interimar la şefia SRTv, fiind numit de Parlament după ce, pe 4mai 2007, Tudor Giurgiu şi-a dat demisia din funcţia depreşedinte-director general al TVR. Giurgiu a pierdut sprijinulConsiliului de Administraţie al TVR, în aprilie 2007.

Decizia numirii lui Alexandru Sassu, secretar executiv al PSD,în fruntea TVR a fost luată cu 239 de voturi "pentru", 27 de voturi"împotrivă" şi nicio abţinere, în timp ce parlamentarii PD au votatîmpotriva acestei numiri.

Numirea unui politician la şefia TVR nu a trecut neobservată şinecomentată atât de organizaţiile de media, cât şi de preşedinteleTraian Băsescu, şeful statului numindu-l "politruc".

Astfel, Convenţia Organizaţiilor de Media, Agenţia deMonitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent,Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie au protestat faţă de"politizarea fără precedent" a TVR. Potrivit celor patruorganizaţii, "pentru prima oară în istoria postdecembristă ateleviziunii publice o persoană cu funcţie executivă în partid afost desemnată drept preşedinte-director general", iar "acest lucrua fost posibil din cauza refuzului partidelor de a reforma legeaSRR-SRTV şi a fost facilitat de negocierile politice între unelepartide".

Pe 6 iulie 2007, Alexandru Sassu a demisionat din funcţia desecretar executiv al PSD, el renunţând, totodată, prin demisie, şila calitatea de membru al formaţiunii social-democrate. Ulterior,în 12 septembrie 2007, Sassu a fost numit de către Parlamentpreşedinte-director general al TVR, pentru un mandat de patru ani.Sassu a întrunit 247 de voturi favorabile şi două negative.Mandatul lui Sassu la conducerea Societăţii publice de Televiziuneexpira în data de 20 iunie 2011.

La momentul numirii sale, Alexandru Sasu a declarat, înemisiunea "Ediţie specială" de la TVR 1, că a venit la conducereaTeleviziunii Publice pentru a o restructura, nu pentru a-şiconstrui o carieră politică. "Încă de la numirea în Consiliul deAdministraţie, eu mi-am dat demisia din zona politică, deşi legeanu obligă, tocmai pentru că consider că acesta este spiritulacestei legi. Este nevoie de independenţă şi cred că primul gestcare trebuie făcut este să ies din zona politică. Din acest momentnu mai sunt om politic (...) Am legături în zona politică, cuoameni din toate partidele. După 12 ani de Parlament, am prieteniîn toate partidele", a spus, pe 13 septembrie 2007, AlexandruSassu.

În ciuda acestor afirmaţii, preşedintele Traian Băsescu adeclarat atunci că Alexandru Sassu este "un politruc" numit înfruntea televiziunii pentru a servi interesele celor care l-auinstalat în funcţie, adică PNL şi PSD. El a mai spus despre Sassu -fost membru PD care a trecut la PSD - că este un "traseistpolitic".

Conflictul dintre şeful statului şi TVR a continuat pe parcursulmandatului lui Sassu, atingând apogeul în campania electoralăpentru alegerile prezidenţiale din noiembrie - decembrie 2009. Pe18 noiembrie 2009, Traian Băsescu a declarat, referindu-se laeşecul discuţiilor privind organizarea unei dezbateri întrecandidaţii la Preşedinţie, că s-a dovedit că există "un al treileamogul", preşedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu,"subordonat mogulilor Vântu şi Voiculescu". Într-o altă declaraţie,din 28 noiembrie 2009, Traian Băsescu spunea: "Domnul Sassu aintrat adânc în subordinea intereselor mogulilor şi ale luiGeoană".

Mai mult, în 4 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu aacuzat "deplina mogulizare" a lui Alexandru Sassu, pe care l-acaracterizat ca fiind "un lacheu al dezinformării", care a închisteleviziunea publică pentru campania electorală din turul alII-lea.

După ce a recâştigat funcţia de preşedinte al României, TraianBăsescu a declarat, pe 23 decembrie 2009, la postul B1 TV, că nu vamai merge în studiourile TVR la emisiuni cât timp preşedintele -director general al Televiziunii Publice este Alexandru Sassu, însemn de protest faţă de modul în care a fost tratat în timpulcampaniei electorale. "Sassu, din păcate, a fost extrem deincorect, iar eu nu voi mai merge la televiziunea naţională atâttimp cât acest om este preşedintele televiziunii. Nu voi mai mergela televiziunea naţională. (…) Cât timp domnul Sassu estepreşedintele Televiziunii Române, eu nu mai merg acolo. Aceastăteleviziune, pe timpul campaniei, nu a avut calitatea deteleviziune publică, ci s-a pus în remorca televiziunilor lui Vântuşi a lui Voiculescu. Acelea erau televiziuni private. Ei aveauobligaţia să mă trateze ca pe un candidat egal", a declarat atunciTraian Băsescu.

Chiar şi în noaptea de Anul Nou, fiind sorcovit la Sinaia devedeta TVR Geanina Corondan, Traian Băsescu i-a spus că, pentru aputea "iubi" Televiziunea Publică, preşedintele-director generalAlexandru Sassu trebuie schimbat.

Dincolo de conflictele la nivel înalt, mandatul lui Sassu s-alovit în mai multe rânduri de protestele angajaţilor TVR.

Unul dintre cele mai cunoscute a fost conflictul juridic dintreAlexandru Sassu, în calitate de preşedinte - director general alTVR, şi Rodica Culcer, director al Direcţiei Emisiuni Informativeşi Sport din TVR. Rodica Culcer a fost angajată în funcţia dedirector al Direcţiei de Ştiri din cadrul Televiziunii Publice îndata de 12 august 2005, ca urmare a promovării unui concursorganizat de SRTv.

În 15 octombrie 2007, Consiliul de Administraţie al SRTv aadoptat, însă, o hotărâre privind reorganizarea Direcţiei Ştiri,prin transformarea acesteia în Direcţia Emisiuni Informative şiSport. Direcţia Emisiuni Informative şi Sport cuprindea, potrivithotărârii, Departamentul Ştiri şi Departamentul Sport, postul dedirector al Direcţiei Ştiri transformându-se în postul de directoral Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport. Atunci, conducerea TVRspunea că reorganizarea nu vizează eliminarea Rodicăi Culcer de laconducerea Direcţiei Ştiri al TVR.

Printr-o acţiune depusă, în 28 noiembrie 2007, împotriva SRTv laTribunalul Bucureşti, Rodica Culcer cerea anularea deciziei princare a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei deŞtiri din cadrul SRTv şi "reintegrarea" sa în această funcţie. Înacţiunea îndreptată împotriva TVR, Rodica Culcer arăta că postul deşef al Redacţiei Ştiri nu a fost transformat, ci desfiinţat, eacoordonând, ca director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport,doar activitatea a două secretare. Jurnalista spunea că a primit unact adiţional la contractul de muncă prin care se schimbatitulatura postului, ulterior primind şi o fişă de post prin care ise luau atribuţiile.

Pe lângă Rodica Culcer, jurnalistul Cezar Ion a intrat înconflict cu TVR, în timpul şefiei lui Alexandru Sassu. Consiliul deAdministraţie al TVR a hotărât, în 4 iunie 2008, reorganizareaDirecţiei Programe şi a Serviciului Juridic din TeleviziuneaRomână, desfiinţându-se, printre altele, Departamentul ProducţieEditorială, condus de Cezar Ion. Ulterior, în 15 septembrie 2008,la Tribunalul Bucureşti, Cezar Ion a contestat decizia TVR princare era concediat din postul de director al DepartamentuluiProducţie Editorială şi cerea instanţei anularea deciziei deconcediere numărul 214/ 7 august 2008, încadrarea pe postul deţinutanterior emiterii deciziei, plata drepturilor salariale şi platacheltuielilor de judecată. Procesele dintre Cezar Ion şi TVRcontinuă şi în prezent.

Pe de altă parte, peste 100 de jurnalişti din TVR, printre careRodica Culcer, Marian Voicu şi Cezar Ion, au cerut, în martie 2009,partidelor parlamentare, printr-un apel, "să dezbată şi să adopteîn procedură de urgenţă o nouă lege de organizare şi funcţionare" aSRTv, care să asigure instituţiei o independenţă politică reală.Aceştia spuneau că actuala lege de funcţionare a TeleviziuniiPublice "şi-a dovedit din plin limitele şi incapacitatea de aasigura o independenţă politică reală a instituţiei şi unmanagement performant şi riguros în interesul public".

Pe de altă parte, Comisiile de Cultură din Parlament i-auaudiat, în septembrie 2009, pe 22 de jurnalişti de la Ştirile TVRcare au depus la Comisii un memoriu, în care o contestau peMădălina Rădulescu, directorul interimar al Departamentului Ştiridin TVR, şi solicitau organizarea unui concurs corect pentruocuparea funcţiei de conducere a acestui departament.

Deputaţii PDL din Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor aususţinut ideea unui audit şi pe cea a unei eventuale comisii deanchetă la TVR, în timp ce Comisia de Cultură de la Senat a făcut orezoluţie, care are putere de recomandare, către conducerea TVR, încare-i recomanda lui Alexandru Sassu să sisteze interimatul de laŞtiri, în special, şi interimatele din TVR, în general.

Spunând că şeful TVR nu a ţinut cont, de-a lungul timpului, nicide recomandările Comisiilor de Cultură din Parlament, nici de celeale Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, mai mulţi jurnalişti dinTeleviziunea Publică s-au reunit în Sindicatul Jurnaliştilor dinTeleviziunea Publică (SJTP). Jurnaliştii din Sindicat au spus că"singura şansă pentru creşterea standardelor profesionale din TVRşi îndeplinirea rolului acesteia de serviciu public independenteditorial este modificarea Legii de organizare şi funcţionare ainstituţiei".

De asemenea, de-a lungul mandatului său, Alexandru Sassu a fostacuzat în mai multe rânduri de ingerinţe politice. Două dintrescandalurile care au "zguduit" TVR au fost cazul Remeş şi cazulDragnea.

Astfel, în jurnalele din 10 octombrie 2007 au fost difuzateimagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii Decebal TraianRemeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta dinurmă îi dădea un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audioreferitoare la licitaţii. În urma difuzării acestei înregistrări,Decebal Traian Remeş a demisionat, a doua zi, din funcţia deministru al Agriculturii, DNA declanşând o anchetă privind acestcaz.

Ulterior, pe 15 octombrie 2007, Consiliul de Administraţie alSRTv a adoptat o hotărâre privind reorganizarea Direcţiei Ştiri,susţinând însă că nu se viza eliminarea Rodicăi Culcer de laconducerea Direcţiei Ştiri al TVR.

Cazul Dragnea a fost un alt subiect de care a fost legat în modnegativ numele lui Alexandru Sassu. Postul TVR 1 a fost somat, în11 iunie 2009, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA),pentru afirmaţiile făcute de Liviu Dragnea, vicepreşedinte al PSD,în emisiunea de ştiri "Telejurnal", din 6 iunie, în pre-ziuaalegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit CNA, îndeschiderea discuţiei, moderatorul Mihai Constantin i-a cerut luiDragnea să nu facă vreo afirmaţie care poate fi interpretată caelectorală, deoarece sunt în pre-ziua alegerilor. Cu toate acestea,conform monitorizării CNA, Liviu Dragnea a făcut o serie deafirmaţii electorale. Ulterior, Televiziunea Publică a contestat laCurtea de Apel Bucureşti decizia CNA, considerând-oneîntemeiată.

Cu toate acestea, numele lui Alexandru Sassu a continuat să fiestrâns legat de partidul care l-a susţinut în fruntea TVR,respectiv PSD. Acuzaţiile de ingerinţă politică la TVR au continuatchiar şi în timpul audierilor repetate de la cele două Comisii deCultură ale Parlamentului.

Pentru că a avut un mandat controversat, aproape că nu a maicontat faptul că Alexandru Sassu a adus la TVR competiţii precumUEFA Champions League 2009, care a revenit la Televiziunea Publicădupă zece ani în care competiţia a fost difuzată de posturi privatede televiziune, a difuzat în exclusivitate, printre altele,Jocurile Olimpice de Iarnă 2010 din Canada (Vancouver). Tot înmandatul lui Sassu, grila TVR s-a îmbogăţit cu unele dintre celemai populare seriale - "Mad Men", "Dr. House" şi "FamiliaSimpson".

Cei care l-au numit în funcţie, parlamentarii, au fost şi ceicare, marţi, 30 martie, i-au dat un vot negativ, eliminându-l.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionareaSocietăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române deTeleviziune, în fiecare an, Televiziunea şi Radioul Publice trebuiesă depună la Parlament, până în data de 15 aprilie, rapoartele deactivitate. Respingerea de către Parlament a raportului anualatrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţierespectiv.

Conducerea serviciilor publice de radiodifuziune şi deteleviziune, în cadrul fiecărei societăţi, este asigurată de: a)consiliul de administraţie; b) directorul general; c) comitetuldirector. Consiliul de administraţie se organizează pentru fiecaresocietate şi este compus din 13 persoane, dintre care unaîndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele consiliului deadministraţie este directorul general al societăţii.

Membrii Consiliului de administraţie al SRR, respectiv al SRTvsunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor înşedinţa comună a celor două Camere. Listele de candidaţi seînaintează birourilor permanente ale celor două Camere, după cumurmează: a) grupurile parlamentare reunite din cele două Camereînaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţieipolitice şi ponderii lor în Parlament; b) Preşedintele României,pentru un loc; c) Guvernul, pentru un loc; d) personalul angajat alfiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentrudouă locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducereasocietăţii respective; e) grupurile parlamentare ale minorităţilornaţionale, pentru un loc.

Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadăde patru ani, însă pot fi înlăturaţi în fiecare an de la conducereaTVR, prin votul pe care Parlamentul îl dă raportului de activitateal instituţiei.

Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor douăCamere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenuluiParlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului deadministraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare.Parlamentul decide prin votul majorităţii.

După eliminarea lui Alexandru Sassu din fruntea TVR, Parlamentultrebuie să decidă cine va conduce Televiziunea Publică în următoriiani.

Printre numele vehiculate în presă pentru funcţia depreşedinte-director general al TVR se numără Robert Turcescu, IonCristoiu, Valeriu Turcan, Florin Călinescu, Rodica Culcer, BrânduşaArmanca.

(Material realizat de Mădălina Cerban;madalina.cerban@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici